Négyzetméterenként 800 forintot kell fizetniük a vállalkozóknak, miután a közgyűlés megemelte építményadó mértékét. Ezzel érte el Kaposvár az országos átlagot. A Kaposvári Villamossági Gyárnak ez 14 millió forintot jelent.

"Ez nagyon sok céget igen negatívan fog érinteni, nehéz helyzetbe hozza őket, és aztán vannak cégek, akik azért ezt valamilyen módon ezt majd csak kiizzadják valahogy, mert túl kell élni. Túl kell élni ezt az időszakot, amilyen helyzetben az ország most van." - tájékoztatott a KVGY Kft. gazdasági igazgatója, Varga József.

A négyzetméterenkénti 800 forint az országos átlagnak megfelelő. 12 megyei jogú városban kell ennél többet fizetni. Hódmezővásárhelyen és Szegeden 1200 forintot. Ennél is többet fizetnek majd a bankok, a biztosítók, a távközlési cégek, a benzinkutak, az irodaépületek és a játéktermek. Az adóemelést a város azzal indokolta: a lakosság terhét akarják csökkenteni, hogy több pénz maradjon a zsebükben. A rezsidíjakat is ezért emelték csak az infláció mértékével.

A megyei jogú városok összehasonlításában Kaposvár a legolcsóbbak közé tartozik. A lakossági víz- és csatornadíj a második a rangsorban. Somogy  megyében pedig itt kell a legkevesebbet fizetni a vízért, ha egy háztartás átlagos fogyasztását nézzük. A szemétdíj a második legolcsóbb a nagyvárosok között, feleannyiba kerül mint Nagykanizsán.

"Folytatjuk azt a megkezdett munkát, hogy a tagvállalataink által nyújtott szolgáltatások hatékonyságát és színvonalát növeljük. Mind mennyiségben, mind minőségben fenntartsuk, azért, hogy Kaposvár továbbra is Magyarország egyik legolcsóbb nagyvárosa legyen, és mindezt tesszük egy megfizethető ár mellett" - mondta a KaposPontnak a Kaposvári Közszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gombos Attila.

A minden háztartást érintő kommunális adó jelenleg 5700 forint, feleannyi mint Csurgón és harmadannyi mint Fonyódon.

Címkék: rangsor, kommunális, adó, helyi, kaposvár, gazdaság