A többi között erről is beszéltek kedden délelőtt a szentbalázsi TÖOSZ polgármesteri fórumon.

A vízváriak biztosan nincsenek kibékülve a mostani tervekkel. A 600 fős települést és Bélavárt ugyanis a Csurgói járáshoz sorolták. A lakók azonban Barcshoz szeretnének tartozni. Több közigazgatási kapcsolat is oda köti őket, ráadásul sokkal jobb a közlekedés, mint Csurgóra.  

"Barccsal közös az orvosi ügyeletünk, a szennyvízrendszerünk. Barcs irányába 4 település közös orvosi ellátást nyújt a lakosságnak. Szociális dologban és a  földhivatal szempontjából is Barcshoz csatlakozunk" - mondta Vízvár polgármester, Kozma László.

Vízváron kívül Pusztaszemes és Kereki kérte az átsorolását. Tab helyett Siófokhoz tartoznának. Balatonföldvár pedig az önálló járásért lobbizik. Fontosnak tartják, hogy az egymáshoz közeli kistelepülések ne szakadjanak el egymástól. Ezért 13  kistérség polgármesterei összefogtak, hogy földvárhoz tartozzanak. Somogyban 8 járást alakítanának ki. Ebből már biztosan nem enged a minisztérium.  

Így a földvári kezdeményezést sem támogatják. A települések átsorolását azonban segítik, ha indokolt-mondta az államtitkár a mai polgármesteri fórumon. Országosan több száz település kéri az átsorolását. "Mindegyiket megnézzük, véleményeztetjük. Kormánymegbízottakkal természetesen és mindegyiket megfontoljuk" - tette hozzá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Dr. Virág Rudolf.

A járási kormányhivatalok jegyzői feladatokat látnak majd el. Az már csak szervezési kérdés, hogy ezt hogyan oldják meg. Feltehetően lesznek utazó tisztviselők, akik a polgármesteri hivatalban találkoznak az ügyfelekkel. Mindez azonban csak 2013-tól lép életbe.

Címkék: járás, polgármester, helyi, megye, somogy, gazdaság