Szita Károly elmondta: mindezt úgy teszi a város, hogy újabb hitelt nem vesznek fel és év végére működési hiánya sem lesz Kaposvárnak.

- Átmeneti év lesz Kaposvár számára az idei esztendő, mert a tavaly elfogadott sarkallatos törvények, az új önkormányzati- köznevelési, stabilitási törvény alapjaiban változtattak a települési önkormányzatok működésén. Így csökkenő állami támogatás mellett kell működtetnünk az intézményeket változatlan formában – mondta Szita Károly.

A polgármester hangsúlyozta: a 2012. évi költségvetés két alapelve a biztonság és a minőség. – A kaposváriaknak tudniuk kell, hogy a legnagyobb bajban is számíthatnak a Városházára. Ezért emeltük meg 50 millió forinttal a lakásfenntartási támogatás- és 22 millióval a rendszeres szociális támogatás keretösszegét. Emellett még 330 millió forintot fordítunk 16 olyan önként vállalt feladatra, amelyekhez állami támogatást nem kapunk, de tudjuk, hogy a kaposváriak számára fontos. Ilyen a méhnyakrák elleni védőoltás, a buszbérlet- vagy a gyógyszertámogatás.

Felére csökken a hivatali ügyintézés ideje – utalt Kaposvár polgármestere a közszolgáltatások minőségi átalakítására. Mivel a szolgáltató cégek köztulajdonban vannak, célunk az, hogy Kaposvár továbbra is az ország egyik legolcsóbb nagyvárosa maradjon a válság idején is – tette hozzá.

Bár Kaposvár történetének legnagyobb fejlesztési programja 2012-ben lezárul, Szita Károly szerint idén is lesznek a városképet meghatározó és a város jövőjét befolyásoló beruházások, mint az ipari hőcserélő üzem felépülése az ipari parkban, a Kaposvári Élelmiszeripari Program elindulása, a régi vásárcsarnoki rész átalakítása, a buszmegállók megújítása, a 200 millió forintos csapadékvíz-elvezetési program elindítása vagy a távhő-rendszer fejlesztése 1,2 milliárd forint értékben.

Címkék: hitel nélkül, Szita Károly, költségvetés, 2012, gazdaság, Kaposvár