A megyei MAGOSZ elnök szerint örülni kell a támogatásoknak, de szerinte ez kevés ahhoz, hogy talpra álljon a hazai állattenyésztés.

70 hektáron gazdálkodnak a Katica Tanyán. 24 anyajuh és 22 szarvasmarha után kapják meg a héten a támogatást. Ez többszázezer forint. Handó János azt mondja, ha ennyit se kapnának, meggondolnák, hogy felhagynak az állattartással.

- Itt is valamikor legeltetés és állattenyésztás folyt, szeretnénk ezen a kis farmon a legeltetést gyakorlatilag megvalósítani – mondja Id. Handó János, a Katica Tanyáról.

A héten Handóékkel együtt csaknem 450 gazdálkodó kapja meg a juhok és a húsmarhák utáni támogatást. Idén valamivel többet, mint tavaly.

- Az össztámogatás egy picit növekedett amiatt, mert a támogatási összegek is emelkedtek – teszi hozzá a megyei MVH kérelemkezelési szakreferense, Tilinger Andrea.

Így csaknem 600 millió forintot utal a hivatal a somogyi gazdáknak. A Magosz megyei elnöke szerint még ez sem állítja talpra az állattartást Somogyban.

A MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás azt mondja: indultak kormányprogramok és indulni akarnak, próbálnak segíteni valamit, de az állattenyésztés nem az egyik napról a másikra felépíthető dolog. Hozzátette: azt talán mindenki tudja, hogy az állattartás a mezőgazdaság nehézipara.

A megyei elnök hozzátette: az állatállomány csökkenését eddig nem sikerült megállítani. A táblázaton jól látszik, hogy a sertés és a szarvasmarha létszám is jelentősen csökkent, a juh viszont emelkedik.

A szakemberek szerint hosszú évekbe telik, míg megfordul a tendencia.

Címkék: szarvasmarha, juh, állat, tehén, támogatás, gazdaság