A közelmúltban a nyomozóhatóságtól származó információk alapján sikeres, közös akció keretében füleltek le egy Tolna megyei illegális fémkereskedőt.

A hatóság munkatársai a kereskedő házának udvarán nagy mennyiségben találtak különféle tárolóedényeket, alkatrészeket.

fém hulladék Tolna nav

Miután az ellenőrök megkérdezték milyen célból tárolja az udvarán a fémhulladékot beismerte, hogy adószám hiányában, illegálisan vásárol magánszemélyektől különféle fémeket, hogy a MÉH-telepen továbbértékesítse azokat.

fém hulladék Tolna

A fémkereskedővel adószám és engedély nélkül folytatott adóköteles gazdasági tevékenységet, ezért a jogsértésért 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírság megfizetésére is kötelezhetik.

A hatóság munkatársai a közel 100 tonna vegyes fémhulladékot lefoglalták, és amennyiben a kereskedő az eljáráskor nem tudja bizonyítani azt, hogy jogszerűen birtokolta a hulladékot, akár több millió forint közigazgatási bírságra és a fém elkobzására is számíthat.

A járőrök az udvarban fémhulladékon kívül összesen 1 475 liter ásványolajterméket is találtak, amelynek származását semmilyen bizonylattal nem tudta igazolni a „kereskedő”. Ezért a pénzügyőrök azt lefoglalták, és az igazgatóság raktárába szállították. Az eljárás szakértői vélemény függvényében folytatódik, és akár több százezer forint jövedéki bírsággal is zárulhat.

Az illegális fémkereskedelem szankcionálása és visszaszorítása érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyes szakterületei a jövőben is gyakran végeznek majd hasonló közös ellenőrzéseket - tájékoztatott a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Címkék: Tolna megye, fémhulladék, lebukott, NAV, ellenőrzés, gazdaság