A háziorvosok szerint szükség lenne a jelenlegi finanszírozás megváltoztatására, mert egyre nehezebb fenntartani a praxisokat.  

A gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat a leggyakoribb. Az ára életkorfüggő: 40 év alatt 6800 forint, 40-60 között 4500 és 60 év fölött pedig 2300 forint mindenkinek.

Misky Edit azt mondja, jobb lenne, ha több bevételük lenne a háziorvosoknak, de szerinte nem biztos, hogy ezt a betegekkel kell megfizettetni.

"Miután nagyon sok jogcímen kell a betegeknek, az állampolgároknak egyre emelkedő díjtételeket fizetni én azt gondolom, hogy az lenne célszerűbb, hogyha a finanszírozás 15-20 éve stagnáló összegeit sikerülne központilag egy picit megemelni és a tudásunknak megfelelő bérezést, juttatást elérni" - mondta a KaposPontnak Dr. Misky Edit háziorvos.

A tervek szerint a jogosítványért minden korosztálynak 6800 forintot kellene fizetni, de van egy olyan változat is, ami 10 ezer forintról szól. A külföldi munkavállaláshoz szükséges szakvélemény is ennyibe kerülne. A látlelet kiadása jelenleg 3300 forint, ez 6 ezerre emelkedne. Egy új díjtétel a csecsemő úszáshoz kért vizsgálat, ennek ára 3400 forint.  

Ha kiegészítő bevétel nincs, gyakorlatilag ellehetetlenülnek a praxisok - mondta Antal László, aki a falusi körzeti orvosok szövetségének régiós képviselője. Ők is emelnék a díjakat. "Ez a díjtétel emelés egyértelműen arra szolgál, hogy valami forráshoz juttassa a praxisokat, csakhogy ez nem olyan tétel, hogy megoldja az alulfinanszírozottságot a praxisok mostani ellehetetlenülését" - tette hozzá.

A háziorvosok tíz éve átlag 164 forintot kapnak egy beteg után havonta. Ez a praxis működtetésének kétharmadára elegendő. A maradék egyharmad a rendelő fenntartására adott állami támogatás. A bérek, a rezsiköltségek, a gyógyszerek és műszerek árai jelentősen emelkedtek. A finanszírozás viszont nem követte ezt. A háziorvosok szerint ezért kell nekik is árat emelni. Az egészségügyi államtitkárság még egyezett a javaslatokról. Hogy pontosan mikortól és mennyivel fizetünk többet a rendelésen, arról döntés csak később várható.

Címkék: vizitdíj, drágul, háziorvos, emelkedik, jogosítvány, gazdaság