A Dráva folyó vízhőmérséklete Őrtilosban 0,8 °C, Barcs – Szentborbás - Drávaszabolcs 0,2-0 °C között alakult.

A jég az Őrtilos - Vízvár – Barcs szakaszon elenyésző. Barcs – Vejti között 30-60 %-os, Mailátpuszta alatt (100 fkm) viszont a teljes szakaszon a határig (70 fkm) teljesen beállt. A jégtáblák átlagos jégvastagsága 8-12 cm közötti. A beállt folyó a térségben megemelte a vízszintet kb. 80 cm-el megemelte a jégmentes állapothoz képest. Az egyensúlyi állapot beállta után a folyó vízszintje stabilizálódott. A Dráva a Duna torkolatáig a horvát szakaszon is beállt.

A hét közepén a rendkívüli hideg tovább tartja magát. Az éjszakai hőmérséklet - 20°C körül várható, de napközben is -5 és -10°C közötti hőmérsékletre lehet számítani. A jégképződés tovább erősödik. A Dráván a jéggel beállt szakasz tovább növekszik, várhatóan Felsőszentmárton - Szentborbásig 1-2 napon belül beáll a folyó - tudtuk meg a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól.

Webkamerákkal a Duna a mohácsi kompkikötőnél, valamint a Dráva folyó Barcson és Drávaszabolcson folyamatosan figyelemmel kísérhető a www.ddvizig.hu honlapon.

Duna jégtörő hajó


Az ország legnagyobb jégtörő hajóját is kivezényelték a Dunán már kialakult és a fokozódó jéghelyzet miatt. A jégtörő a zajló Dunán – Esztergomot ma az esti órákban elérve - lehajózik a bajai téli kikötőbe, ahol csatlakozik a többi jégtörőhajóhoz, hogy szükség esetén az erősödő jégzajlás miatt azonnal megkezdhessék, a kialakuló káros jégtorlódások, torlaszok elbontását. Útja közben már megmozgatja és darabolja az összeálló, zajló jégtáblákat ezzel is segítve a jég könnyebb levezetését.

A szakemberek folyamatos jégfigyelõ szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítésérõl. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

Címkék: jégtörő, Duna, hajózás, Dráva, jég, gazdaság