Ez az arcát nem vállaló nő azért kereste fel az igazságügyi szolgálatot, mert 67%-os rokkantsági nyugdíját 50 százalékosra mérsékelték. Elhelyezkedni nem tud. Rehabilitációs járadékot szeretne. Mivel létminimum alatt él, nem kell fizetnie az ügyvédért.

Egy kérelem nyomtatványt kell kitölteni. Ebben segítünk. Hozunk egy határozatot,  ezzel tudja igénybe venni az ingyenes pártfogói támogatást. Fogok adni egy ügyvédi listát, abból tudunk válogatni - mondja az egyik ügyintéző.

Egyre többen keresik fel a hivatalt. Naponta 15-en, 20-an is várakoznak. Adataik szerint 2 év alatt másfélszer többen vették igénybe a jogi szolgáltatást. Tavaly több mint 2800-an.  Míg 2009-ben 4 millió forintnyi ügyvédi munkadíjat fizettek ki a panaszosok helyett addig, tavaly több mint a dupláját.

- A szolgáltatásunk igénybevételének emelkedését az indokolja, hogy Somogy megye lakosságában a jövedelmi viszonyok mindenképpen romlottak. És szolgálatunk a létminimum alatt és környékén élőknek tud segíteni elsődlegesen - mondja a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának vezetője, Dr. Csillag Gábor.

A tapasztalatok szerint az ügyfelek elsősorban tulajdon, munka és családjogi ügyekben keresik fel a hivatalt. De az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott a devizahitelekkel és a végtörlesztéssel kapcsolatos ügyek száma is.


Címkék: segítségnyújtó, ügyfelek, jogi, fel, iroda, keresik, , gazdaság