13.00


Az extrém hideg miatt hat megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint az ország déli felében Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá csökkenhet.

Emellett szintén az extrém hidegre vonatkozóan citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, valamint hét megyében, Pest, Fejér, Veszprém, Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a területeken mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Az ország északi területein, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg nincs érvényben figyelmeztetés.

A jelenlegi előrejelzés szerint csütörtökön országszerte a szerdaival megegyező figyelmeztetések lesznek érvényben.

A tájékoztatás szerint az éjszaka első felében valószínűbb a legalacsonyabb hőmérsékletek kialakulása. Ezt követően csütörtökön elsősorban a délutáni óráktól főként a Dunántúl nyugati megyéiben kisebb havazásra is számítani lehet. Ezeken a területeken nagyjából 2 centiméternyi friss hóra lehet számítani. A délutáni, esti órákban pedig nyugaton gyenge hóátfúvás is kialakulhat - olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.

11.00

A Kapos Volán Zrt. tájékoztatása szerint Somogy megye valamennyi települése autóbuszjárattal elérhető volt. A -20-22 Celsius fokos rendkívüli hideg elsősorban Kaposvár működési körzetében okozott műszaki problémákat, ezért szerdán reggel több járat kimaradt Kaposvár-Bőszénfa, Kaposvár-Igal, Kaposvár-Mernye, Kaposvár-Szentbalázs, Bőszénfa-Szentbalázs között, valamint az autóbuszjáratok mintegy 20-40 perces késéssel közlekedtek. A pécsi telephelyes autóbusz Pécsről mintegy 60 perces késéssel tudott elindulni.

A műszaki problémák elhárítását követően a menetrend szerinti közlekedés várhatóan 11.00 órára fog helyreállni.

10.00

Az autóbusz közlekedésben jelenleg 5 perc alatti késések vannak. A reggeli csúcsforgalomban tíz járat, a 3-mas, 4-es és 10-es késett 10 percnél többet.

Az egyetemre induló járatok közül kettő kimaradt, ez azonban nem okozott problémát, abban az időpontban 5 percenként járnak azon a vonalon az autóbuszok.

Műszaki mentésre egy esetben volt szükség, az Arany téri körforgalomba egy csuklósbusz nem tudta a kanyart bevenni. A Tömegközlekedési Zrt. szakemberei segítettek a jármű tovább jutásában.

busz hó körforgalom Kaposvár

(Ivók Zsolt fotója)

8.30

Ma reggel a korábbi napokhoz képest kisebb fennakadás volt a helyközi menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben.

A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. autóbuszai 10-12 perces késéssel közlekedtek a reggeli órákban. A csúszós út miatt késtek a buszok, azonban szerdán mindenhova eljutottak a helyijáratos autóbuszok.

Intenzív sózással folytatja az utak takarítását a KVG. Zrt. A belvárosi, a meredek és a tömegközlekedési útvonalakra továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak, éjszaka azonban a mellékutak folyamatos tisztítását is megkezdték. A városban valamennyi út járható, a hulladékszállító autók is mindenhová eljutnak a zártkertek kivételével.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Somogyban csak egyetlen elzárt útszakasz van. Csákány és a 7-es út közötti összekötő szakaszon jelenleg is dolgoznak a közút kezelő munkatársai, hómarás folyik az érintett útszakaszon.

Barcs közelében 46 cm-es havat mértek. Jegesedik a Dráva is. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felkészült a jégvédekezésre és folyamatosan figyeli a vizek állapotát.

Címkék: tömegközlekedés, késés, közút, árok, Somogy, gazdaság