Több cég azonban megpróbálja a lehetetlent: válság idején is bért emelni. Aki ugyanis nem teszi, az minden állami megrendeléstől elesik. A somogyi munkaügyi központ ma erre figyelmeztette a megyei vállalkozókat.

Az elmúlt évhez képest már 7 emberrel kevesebb dolgozik a megyei temetkezési kft-nél a létszámleépítés miatt, de így is 65 embert érint a kötelező béremelés. A minimálbér 93 ezer forintra emelkedett, a garantált bérminimum, amit a szakmával rendelkezőknek kell megfizetni, 108 ezer forintra.

Ha a statisztikai létszám alapján számolunk, akkor plusz 14 millió forinttal kellene számolnunk, ezt nem tudjuk kigazdálkodni. A jelenlegi bérkompenzáció, tehát a kötelező emelések 11 millió forintot jelentenek a cégnél - mondta a KaposPontnak a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezetője, Puskás Béla.

A tavalyi nettó bér szintre hozást jelentő ajánlott béremelést már nem tudják végrehajtani. Ennek az a következménye, hogy hátrányba kerül a cég több területen is. Például két éven keresztül nem pályázhat állami megrendelésekre.

A 216 ezer 806 forint alatt keresőknek bérkompenzációt kell csinálni, hogy a nettó bérük megőrzésre kerüljön. Ha a munkáltatók ezt megteszik, akkor nem csak a dolgozók járnak jól.

A bérkompenzációt mindenkinek, aki a gazdasági életben dolgozik annak végre kell hajtani, ha nem hajtja végre, akkor a pályázati forrásoktól elesik - tájékoztatott a Somogy Megyei Munkaügyi Központ igazgatója, Szikra László.

A kormányzat többféle pályázati területet dolgoz ki, vonzóvá téve az elvárt béremelést. Például, aki az 5%-os emelést sem tudja kigazdálkodni, az központi forrásra pályázhat, de hogy pontosan mekkora összegre és milyen célra, arról még most egyeztetnek.

Címkék: kompenzáció, segít, bér, pénz, kormány, gazdaság