Cserénfáról is többen elköltöznének. Munkahely ugyanis egyáltalán nincs. A Kaposvártól 10 kilométerre fekvő településen néhány évtizede még több mint 320-an éltek. Most 20%-kal kevesebben. A polgármester azt mondja: kevés gyerek születik, sok az idős. A fiataloknak pedig nincs miért maradni.    

"A fiatalok úgy vannak vele, hogy ők már jobban vonzódnak a város után, mint a falu után. Az élelmesebbek és a rátermettebbek közül sokan külföldön dolgoznak" - mondta Cserénfa polgármestere, Papp Lajos.

A jobb megélhetés miatt mennének el legtöbben, tette hozzá a polgármester. Akad olyan somogyi falu, ahol minden második házat árulnak. A zsáktelepüléseken azonban szinte reménytelen megszabadulni az ingatlanoktól. Pedig áron alul kínálják. Alig több mint 10 millió forintért-mondja az ingatlaniroda vezetője. Csak itt több száz vidéki családi házat kínálnak, 5 évvel ezelőtti áron.   

Sajnos vidéken tényleg áron alul lehet vásárolni ingatlant. 1 millió forinttól lehet már családi házat venni. Különböző falvakba van olyan amikor szinte értékesíthetetlenek az különböző ingatlanok" - tájékoztatott a Geniusz Ingatlanközvetítő Iroda üzletvezetője, Oláh Miklós.

Somogy népessége egyébként 40 év alatt több mint 40 ezerrel csökkent. Jelenleg 320 ezren élnek itt. Kaposvár népességcsökkenése megállt. Míg a 90-es években sokan költöztek ki a környező településekre, addig most többen visszaköltöznek. Az utóbbi 11 évben a népesség 1500-al nőtt.

Szita Károly elmondta: "Kiemelt célunk az, hogy a migrációs indexünk, az változatlan vagy pozitív legyen. Volt olyan időszak pár évvel ezelőtt, amikor csak két magyarországi város mondhatta el ezt Kaposvár és Kecskemét."

Szita Károly hozzátette: a legfontosabb, hogy az itt élőknek olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, hogy ne kívánkozzanak el. A fiatalokat a Kaposvár számít rád programmal tartanák itt. De a lakásvásárlási támogatás és az egy forintos telkek is a diplomások letelepedését szolgálják.

Címkék: eladó, vidék, ingatlan, helyi, somogy, gazdaság