A tavalyi évben jelentős mértékben növekedett az energiamegtakarítást eredményező korszerűsítések aránya az újépítésű beruházásokhoz képest. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy megszüntették az energiaár támogatásokat, valamint a fogyasztóknak is egyre kevesebb a jövedelme.

2012. január 1-jétől pedig életbe lépett az ingatlan eladásakor és bérbeadáskor kötelezővé tett energetikai tanúsítvány kiváltása.

Kevesen tudják, hogy egy átlagos, 1970-ben épült családi ház energiaigénye évente 250 kWh/m², ami olyan, mintha az autónk 20 liter üzemanyagot fogyasztana 100 km-en, pedig ez viszonylag kis beruházással gyorsan a felére, harmadára csökkenthető.

Egyre tudatosabbak a magyarországi ingatlantulajdonosok, ugyanis az alkalmazott homlokzati hőszigetelés átlagos vastagsága már 2011-ben elérte a 7 centiméteres értéket, ami megfelelt a régiós átlagnak, sőt ezzel Magyarország a második helyen áll Ausztria után.
Megfelelő vastagságú hőszigeteléssel akár az ingatlan energiaköltségének 25-33 százaléka is megtakarítható.

Egy alacsony energiafogyasztású épület igénye egy év alatt 55 kWh/m², míg egy passzívház alig 15 kWh/m²-t fogyaszt. Tehát egy felújított épület komfortfokozata jelentősen nő, és ezzel együtt csökken a rezsiköltség, a korszerűsítés miatt pedig egyértelműen növekszik az ingatlan értéke is.

A leggyakoribb energiamegtakarítást eredményező felújítások a fűtés és a melegvíz ellátás korszerűsítése, a nyílászárócsere, és az utólagos hőszigetelés. Mindközül ez utóbbi eredményezi a legkisebb befektetés mellett a leggyorsabb megtérülést, hiszen egy családi ház falazatán kb. 40% hőveszteség mérhető, míg födémén és nyílászáróin keresztül a meleg közel 20-20%-a távozhat a lakásból.

A vastagabb hőszigetelés beépítése ugyanakkor nem jelenti a beruházás költségének nagymértékű növekedését: egy 8 cm vastag polisztirol szigetelés helyett 12 cm-es szigetelőanyag beépítésével a munkadíj és a szigeteléshez szükséges egyéb költségek nem változnak, így csupán az anyagvastagságból jelentkező különbözetet kell a beruházónak megfizetnie, ami a költségeknek csupán 10%-át jelenti, miközben a szigetelés vastagsága 50%-kal nő.

Címkék: szigetelés, 2012, építőipar, energia, felújítás, gazdaság