A miniszter kifejtette: támogatja a kaposvári törekvéseket, ezért a tárca megvizsgálja, milyen kézzelfogható segítséget nyújthatnak a program mielőbbi megvalósulásához.

Szita Károly hozzátette: a sertésprogram megfelel a kormány állattenyésztést ösztönző törekvéseivel.

A Dél-dunántúli Regionális Sertésprogram  a Kaposvári Élelmiszeripari Program első lépése, melynek fő célja, hogy a helyi termelők Kaposváron készített, garantáltan egészséges élelmiszerekkel lássák el a hazai piacot. Szita Károly többször is hangsúlyozta, hogy elkötelezett a helyi termékek népszerűsítésében, hiszen ha a kaposváriak a városban működő vállalkozások garantáltan egészséges élelmiszereit fogyasztják, a kereslet bővülése munkahelyteremtést eredményez.

A sertésprogramot decemberben mutatták be az egyetemen. Magyarországon ma minden negyedik sertés külföldről kerül a feldolgozókhoz. A cél az, hogy a jelenlegi 3 millió helyett 6 millió sertés legyen, s ez a növekmény Kaposvár körzetében, illetve a Dél-Dunántúlon jelenjen meg kiemelten. A program a háztáji és a kisüzemi sertéstartást ösztönzi, a sertéseket a Kométa fogja felvásárolni.

Címkék: disznó, program, sertés, helyi, Szita Károly, gazdaság