Ezt kedden jelentette be sajtótájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő.

A kedvezményes kamat és a piaci kamat mindenkori különbségét a jövőben a költségvetés pótolja majd ki. A jelenleg önköltséges formában tanuló hallgatók a diákhitel eddig ismert változatát vehetik igénybe, ám 2012 szeptemberétől mind az államilag finanszírozott, mind a részösztöndíjas és az önköltséges képzésben részt vevők élhetnek az új program által nyújtott lehetőségekkel – mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Az új programban a hitelnek két kerete lesz. A meglévő diákhitelhez hasonlító szabad felhasználású keret legfeljebb 500 ezer forint lehet évente, míg a kötött felhasználásúé a képzés költségéhez igazodik. Ez utóbbit nem a hallgató kapja, hanem közvetlenül a felsőoktatási intézményhez kerül. Változás az is, hogy az új programban már 35 éves korban meg kell kezdeni a törlesztést – mondta Bugár, hozzátéve: a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank továbbra is biztosítja a szükséges pénzt, és az Európai Beruházási Bank is kedvező kamatozású hitelt biztosít a hallgatói kölcsönökhöz.

Az eseményen elhangzott: a kormányülésen felkérték a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy vizsgálja meg, milyen adókedvezményekkel élhetnének a hallgatók vagy a munkáltatók a hitel visszafizetését megkönnyítendő. Továbbá az államigazgatás színvonalát javítandó a közszférában elhelyezkedő diákok törlesztését várhatóan valamilyen formában támogatja majd az állam - írja a Világgazdaság online.

Címkék: diákhitel, szeptember, kamat, állam, kedvezmény, gazdaság