Az álláskeresők elhelyezkedését segítő Start programba tartozó kártyák közül a START PLUSZ és a START EXTRA kártyák újként 2011. december 31-éig voltak igényelhetők. Természetesen az addig kiadott kártyák cseréjét a NAV-tól továbbra is lehet kérni, illetve a kártyákhoz kapcsolódó járulékkedvezményeket a foglalkoztatók még a kártyák érvényességi ideje alatt, legkésőbb 2013. december 31-éig igénybe vehetik.

Az jogosult a START BÓNUSZ kártya kiváltására, aki a gyes, a gyed, a gyet, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni. Aki a gyermek egyéves korának betöltését követően, e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni. A tartósan álláskereső személy, akit az állami foglalkoztatási szerv a START BÓNUSZ kártya igénylésének időpontját közvetlenül megelőzően legalább 3 hónapig folyamatosan álláskeresőként tartott nyilván. Az igénylő az igénylés benyújtásának időpontjában nem állhat foglalkoztatási jogviszonyban!

Ahhoz hogy ilyen kártyát igényelhessen valaki, annak az igénylő adatlapot a munkába állást megelőzően kell benyújtani a NAV részére.

Aki már elérte az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzésének időpontját az igénylés benyújtásának időpontjáig, az nem jogosult a START BÓNUSZ kártyára.

A jogosultságra vonatkozó nyilatkozatot okirattal kell igazolni, melyet az adatlaphoz csatolni kell. Tehát az igazolást vagy a határozat másolatát az adatlap benyújtása előtt az illetékes szervezetektől (egészségbiztosítási, illetve nyugdíjbiztosítási szerv, MÁK, stb.) be kell szerezni.

A kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított egy év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak. A kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltének napjával kezdődik.

A kártyát az állami adóhatóság az adatlap benyújtásának – postai úton érkezett adatlap esetén beérkezésének – napjától számított 15 napon belül állítja ki, és postai úton juttatja el a jogosult részére.

A 12T34START ADATLAP első igénylése, illetve 2012. január 1. napjától a cserekártya iránti kérelme is térítésmentesen terjeszthető elő.

Címkék: jogosult, kiváltható, nyilatkozat, Start, kártya, gazdaság