Bizonyos típusokra már előjegyzés is kell. Közgazdászok szerint a forint tartós gyengélkedése miatt az emberek keresik a különböző befektetési lehetőségeket. Megnőtt például a kereslet az aranytömb, vagy a telkek iránt. Szakemberek szerint a gazdaság stabil, a megtakarítások biztonságban vannak a bankokban.

Az egyik kaposvári vasbolt vezetője azt mondja: januárban többszörösére nőtt az igény a trezorok iránt. Már előjegyzés is van bizonyos típusokra. "Idén gyakorlatilag az első két hétben az egész éves forgalom dupláját adtuk el. Ebből a termékből. Ez mindenképpen különleges" - mondta a Kulcs-Zár Szaküzlet vezetője, Bognár Gábor.

A barkácsáruházban is sokat vesznek. Van amelyikből már az utolsó darabokat, vagy a kiállított mintadarabokat adják el.

A befektetési aranyat is naponta keresik. Az ékszerboltos azt mondja az arany értékálló és bármikor kézpénzre válható. "Elsősorban a 10, 20 grammos 50 grammos az ami nagyobb keresletet ad. A 100 grammos az már egy kicsit kisebb, de az is elérhető az emberek számára" - tájékoztatott a Zafir Kincsesház ügyvezetője, Kiss Tibor.

De ingatlant venni is érdemes most. A befektetési tanácsadó azt mondja: van olyan ügyfelük, aki 10 ingatlant venne egyszerre. A legjobb befektetés azonban jelenleg a termőföld. "Hazánkban nehéz földterületet találni. Ennek az értéke, ha az elmúlt időszakot nézzük, folyamamatosan erősödik, és azt jósolják, hogy a jövőben elég komoly erővel fog a piacra hatni" - tette hozzá a Stonhange Kft. fiókvezetője, Bán Péter.

A közgazdász egyébként azt mondja: nincs értelme kivenni a bankokból a megtakarításokat. A gazdaság stabil, így a jelenlegi helyzet ezt nem indokolja.

Címkék: gyengül, széf, bizalom, bank, gazdaság