Leállhatnak a kórházfejlesztések, mert az uniós beruházások kivitelezői még az önkormányzatokkal kötöttek szerződést, az intézmények viszont január 1-jétől az állam kezében vannak – írja a Napi Gazdaság. Az új szerződő a Kapospontnak nem tudta megmondani, a tulajdonosváltás mekkora időveszteséget jelent, és hogy mennyivel tartoznak a fővállalkozónak.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, a tulajdonosváltás után a cégek „légüres térbe” kerültek, mert úgy tűnik az átmeneti időszakban felmerülő folyósítások kereteit nem rendezték előre, a munkák kifizetése pedig nem történt meg.

A folyósítások leállása már most fennakadásokat okoz. Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Szegeden, Nyíregyházán és Kecskeméten is 5-10 milliárdos projektek állnak indulás előtt. Tolnay szerint a jelenlegi helyzet újabb vállalkozókat lehetetleníthet el - írja a lap.

A GYEMSZI a  szükséges lépéseket megtette, kezdeményezte  az NFÜ-nél, illetve a közreműködő szervezeteknél a szerződés módosítását. Erre előreláthatólag egy hónapra van szükség - ezt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet közölte a Kapospont kérdésére. Mint ismert, Somogy évtizedek óta legnagyobb, 12 milliárd forintos beruházása is uniós támogatásból készül. Csakhogy az intézmények januártól állami kézbe kerültek. Így már a GYEMSZI-nek kell az építkezések kivitelezőivel szerződni, és a fejlesztés folytatásának minden feltételét megteremteni. Ez pedig fennakadást okozhat a munkálatokban. A Pólus program keretében a kaposvári kórház diagnosztikai épületét és a sürgősségi betegellátó centrumát tavaly októberben adták át.

kórház átadás

Az új idegsebészetet, fertőző osztályt és szemészetet is magába foglaló északi szárny pedig most készül.

kórház átadás

A GYEMSZI kérdésünkre nem tudta megmondani, mekkora időveszteséget okozhat a tulajdonosváltás. Azt sem, hogy mekkora az az összeg, amelyet nem fizettek ki a beruházás fővállalkozójának. Azt viszont közölték: a szükséges önrészt összevontan, egy helyről kívánják megoldani.

Címkék: 12 milliárdos, beruházás, ünnepség, átadás, kórház, Somogy, gazdaság