Amint arra számítani lehetett, a jelenlegi értékesítési szintekhez képest hatalmasat dobott a végtörlesztési időszak a hazai lakáspiac forgalmán.

Míg az év elején alig több mint 4-5 ezer lakás tulajdonosa változott havonta, addig az év végére 8-9 ezer közé, vagyis csaknem a duplájára emelkedtek a számok. A Duna House legfrissebb lakáspiaci közleményéből továbbá kiderül, hogy az árak rövid ideig tartó stagnálásának vége, és újabb áresés tapasztalható a lakáspiacon.

Az év utolsó hónapjának 8740 darabos ingatlan adás-vételi száma 2011 csúcshónapja lett és ez egyértelműen a végtörlesztésnek tudható be. A 2011-es teljes évre vonatkozó országos adás-vételi tranzakciók darabszámát a Duna House becslése alapján 80 500-ra lehet tenni.

A viszonylag hosszas stagnálást követően 2011 második felében elindult árcsökkenés tovább folytatódott az utolsó negyedévben is. Országosan a panellakások ára mutatja a nagyobb esést, míg a téglalakások ára kevésbé csökkent.

Rendkívül változatos képet mutat a 2011 második felében értékesített lakások minőségi preferenciája. Nagy eltérések voltak megyénként abban, hogy a vevők milyen állapotú lakást vásároltak. Felújítandó lakást leginkább Fejér megyében vettek. Közepes állagú ingatlan Borsodban fogyott legjobban, meghaladva a 40%-ot az összes adás-vétel közül.
A "jó" minőség Somogyban fogyott, míg a "nagyon jó" Bács és Hajdú-Bihar megyékben, ahol ezek közel a felét tették ki a teljes volumennek.

A végtörlesztéssel várható volt, hogy megnövekszik az alku mértéke. Ez többnyire be is következett. Az eladók rugalmasabbak az árak kezelésében a túlkínálati piacon, így jobban hajlanak az árcsökkentésre. A leglátványosabb értékek a budapesti házeladóknál mutatkoztak, itt 10%-os árengedmény után további 9%-os alkuval tudtak csak értékesíteni. Országosan Nógrád megyében mutatkozott a legnagyobb teljes árváltozás 2011 második felében, ahol 13%-os irányár csökkentést követően a vevők további 5%-ot alkudtak. Budapesten az összesített árváltozás átlaga 11% volt.

A fővárosi vásárlók kb. 60%-a még nem érte el 40. életévét. Közülük a legjelentősebb réteg, a harmincas korosztály, akik átlagban 14 milliót költöttek decemberben a 60 nm körüli lakásukra. A végtörlesztéssel 10%-ot erősödött a befektetők aránya szeptemberhez képest, most 28%-ban közülük kerülnek ki a vevők. Vidéken hasonlóan alakult a korosztálybeli megoszlás, mint Budapesten, de itt, érthető okok miatt, mintegy 1 millióval kevesebbet költenek a harmincasok, ráadásul ezért nagyobb, 80 nm-es lakást tudnak venni. Nagyobb lakásra (átlag 107 nm) a vásárlók 22%-a vágyott decemberben, ők 19 milliónál többet költöttek átlagosan.

A Duna House tanulmánya kitér egyéb csoportok vizsgálatára is. Mint írják, Budapesten 32%-ra nőtt az elő- ill. végtörlesztők aránya a novemberi 22 %-ról, így jelenleg ez a réteg teszi ki a legnagyobb eladói csoportot. Az eladók átlagban 13,2 milliós, 59 négyzetméteres lakásuktól váltak meg decemberben, míg az eladók harmada vállalkozó volt, akik csaknem 17 milliós, átlag 65 nm-es ingatlanjukat adták el.

Vidéken szintén az elő- ill. végtörlesztők teszik ki az eladók legnagyobb, mintegy 34%-os részét. Ők drágább, nagyobb lakásoktól válnak meg, mint a budapestiek, ugyanis átlagban 14,5 milliós, 88 négyzetméteres ingatlanok találtak új gazdára.

Forrás: resourceinfo.hu

Címkék: végtörlesztők, vásárlók, vidék, ingatlan, Somogy, gazdaság