Az A4-es méretű iraton csupán néhány sor szerepel, az azonosító adatokon kívül mindössze három számot kell megadni. Elsőként fel kell tüntetni, mennyit volt az adózó keresete. Másodszor ki kell számolni, hogy a 16 százalékos adókulcs alapján mekkora összeg illeti meg az államot. Végül be kell írni, hogy a munkáltató év közben mennyi adóelőleget utalt át a közkasszának az eredmény után.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal reményei szerint: idén akár több százezren is az egyoldalas adóbevalláson adhatnak számot keresetükről.

A pár soros dokumentumot az adófizetők három nagyobb csoportja is kitöltheti. A pár soros dokumentumon bevallhatja adóját az a polgár, aki csak egy munkáltatónál volt állásban, tételes költségelszámolást nem készített, és munkaadója év közben - az esetleges családi adókedvezmény figyelembevételével - maradéktalanul befizette utána az adót. A "söralátétet" használhatják azok is, akik több helyről kaptak százezer forintnál kisebb összegű fizetséget, mégpedig úgy, hogy költséget lényegében nem mutattak ki, és családi kedvezményt nem érvényesítettek. A harmadik csoportba azok tartoznak, akik egyszerre szereztek első és második típusú jövedelmet.

MTI

Címkék: söralátét, bevallás, internet, NAV, adó, gazdaság