A Fino-Food kazsoki telepén 700 tehén napi 20 ezer liter tejet ad. A nyers tejet csöveken vezetik a gyárba, a hőkezelés után ezen a szerkezeten keresztül kerül a dobozokba. Óránként ötezer doboz tejet állítanak elő. A vállalat évek óta szerepel Kaposvár 20 legnagyobb adózója között.

"Polgármesteri csábításra, ajánlatot kaptunk akkor, hogy ne Tamásiba, ahol gondjaink voltak a teleppel,  hanem Kaposvárra építsünk telepet. Emellett  szólt még, hogy a tejtermelő bázisaink itt vannak Somogy megyében" - mondta a Fino Food Kft. ügyvezető igazgatója, Egyed László.

Szita Károly köszönetet mondott a nagyadózó cégek vezetőinek a befizetett adóforintokért, akik nélkül az idei nagyberuházások sem valósulhattak volna meg.  

"Tavaly fejeződött be Kaposvár történetének legnagyobb fejlesztési programja, amelynek keretében megújult a belváros és a lakótelepek, újjáépült és kibővült a fürdő, újjászületett az Együd Árpád Kulturális Központ, felépült a Nagypiac és 16 hektárral bővült a Keleti Ipari Park, otthont adva ezzel a leendő befektetőknek" - mondta köszöntőjében Szita Károly. "Az utolsó szabad pénzpiaci források megszerzésével adódott lehetőség arra, hogy olyan beruházások valósuljanak meg városunkban, amelyekre a következő 10-15 évben nem nyílik majd lehetőség" – emlékeztetett a polgármester, aki szerint egyetértenek a nagyadózókkal abban, hogy a 2012-es esztendőben sem szabad a város fejlesztésével leállni.

Három éve folyamatosan csökkent a legnagyobb adózók által befizetett összeg. Tavaly nőtt újra először. A Sefag Zrt. 10 éve a nagyadózók tagja. 80 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodnak.

"Nagymértékben hozzájárultunk a munkaerőmegtartáshoz, sokan nem tudják, nekünk közmunkásokat kell alkalmaznunk, örömmel foglalkoztatjuk őket. 2012. valamivel nehezebb lesz, de reméljük ezt is sikeresen fogjuk venni" - mondta a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója, Barkóczi István.

A húsz legtöbb adót befizető cég összesen 999.139.984 forinttal gazdagította a várost. Ez 145 millió forinttal több, mint egy esztendővel korábban.

2011-ben a kaposvári vállalkozások összesen 2,9 milliárd forint adót fizettek be, ez a város bevételeinek 11,6 %-a. - Mindannyian annak örülnénk, ha ez a szám 30 vagy akár 40 % lenne, de ez csak úgy lehetséges, ha az adók nagy része nem az állam, hanem a város kasszájába folyna be – tette hozzá Szita Károly.

Kaposvár polgármestere – az országban elsőként – 1996 óta köszönti minden évben azokat a cégeket, amelyek adójukkal hozzájárulnak a város fejlődéséhez.  

A top húszas lista első helyezettje ezúttal is a Magyar Cukor Zrt. volt. 282 millió forint adót fizettek Kaposvárnak.

NAGYADÓZÓK LISTÁJA 2011.

1.    Magyar Cukor Zrt.
2.    KOMÉTA 99 Zrt.
3.    Kaposvári Villamossági Gyár Kft.
4.    FINO – FOOD Kft.
5.    OTP Bank Nyrt.
6.    Videoton – Elektro – Plast Kft.
7.    Magyar Telekom Nyrt.
8.    Kaposvári Városgazdálkodási Zrt.
9.    Terra – Danubia Szolg. Zrt.
10.    TESCO – Global Zrt.
11.    Fusetech Kft.
12.    Priváthús Kft
13.    Kavíz Kft.
14.    NABI Real Estate Holding Kft.
15.    Sefag Erdészeti és Faipari Zrt.
16.    CARGILL Magyarország Ker. Zrt.
17.    E.on Dél-Dunántúli Áramszolgáltató Zrt.
18.    ERSTE Bank Hungary Nyrt.
19.    Cargill Magyarország kft.
20.    Kapos Atlas Gépgyár Kft.

Címkék: köszöntés, cég, Szita Károly, adó, kaposvár, gazdaság