Kaposmérőben sokszor jelent gondot a talajvíz. Ilyenkor az emésztőgödrök is gyorsabban telnek. Ezek ürítése jelentős kiadással jár több helyi lakosnak.


A Kaposmérői Bokor Sándor azt mondja: elég nehéz úgy, hogy 7-8 ezer forintot hetente kifizetni nyilvánvalóan. Nagyon hiányzik az hogy embernek legyen azért szennyvíz elvezetése, mert ez nem állapot főleg ezen a részen, ezen a talajvizes részen.


A beruházás révén minden utcában kiépítik a csatornahálózatot és önálló szennyvíztelepet hoznak létre. Mintegy 600 lakó, vagy ingatlantulajdonos jelezte azt, hogy ő szeretné a szennyvizet bevezetni. A lakossági fórumon több kérdés is felmerült a beruházással kapcsolatban.


- Amikor legelőször beszélgettünk erről akkor egy olyan 150 ezer forintos összegről volt szó és 50 ezer forintos bekötésről. Most már 180 ezerről beszélünk, majd megint 50-60-as bekötésről - szólt hozzá az egyik településen élő.


Ingatlanonként 180 ezer forint lesz a rákötés, de lehet, hogy ennél is olcsóbban megússzák a mérőiek. Összesen csaknem 800 millió forint értékű a beruházás, amelyből 100 milliót kell a településnek fizetnie. A többi pénzt az Európai Unió pályázatán nyerték.


Prukner Gábor kaposmérői polgármester azt mondja: nem hagyhatják azt, hogy az utókornak úgy adják át a falut, hogy gyakorlatilag úsznak a saját szennyvizükben, szeretnék hogyha itt egy kis turisztikai lehetőséget is ki tudnának aknázni, hiszen a Zselic lábánál nagyon szép helyen fekszenek.
Emellett fontos szempont az is, hogy a környéken jelentős mezőgazdasági termelés folyik, így kevésbé tehelik a talajt. A szennyvíz beruházási munkálatok jövő tavasszal kezdődnek meg Kaposmérőben.  

Címkék: 800 millió, szennyvíz, kaposfő, beruházás, forint, gazdaság