Azért volt szükséges külföldről behozni az alapanyagot, mert Magyarországon nem termett annyi cukorrépa, hogy az fedezze azt a 120 ezer tonna cukrot, amit a kaposvári gyár egy év alatt előállít.

Nagy a forgalom a Kaposvári Cukorgyár raktárában. Csak kedden 10 kamion érkezett a koperi kikötötőből a nádcukorszállítmánnyal. A következő napokban még egy csarnokot megtöltenek, a nyersanyaggal. A nádcukor feldolgozását januárban kezdik. Kb. 20 nap alatt végeznek vele.
A szűk egy hónap alatt ugyanis a nyersanyag még rengeteg munkafázison megy keresztül, mire a cukor végül a boltok polcaira kerül. Ezt fel kell még oldani és utána  tisztítási technológiákon végig kell küldeni. Majd utána kikristályosítani és úgy lesz belőle tiszta szaharóz.

A gyár vezetői azt tervezik, hogy néhány év múlva az egész ország cukorfogyasztását biztosítják. A folyamatos alapanyagellátást a répacukor mellett a nádcukor fedezné.   

- A piaci igény ma Magyarországon 250-300 ezer tonna körül van. A folyamatos piaci igények miatt próbáljuk pótolni a hiányokat - mondta a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója, Hájos László.

A kaposvári gyárban még december végéig tart a kampány. Rekord mennyiségű, 120 ezer tonna cukrot állítanak elő, annak ellenére, hogy Magyarország cukorkvótája 105 ezer tonna. A felesleget ezért exportálják. A nádcukorprogramot jövőre is folytatnák. Akár 50 ezer tonnát is képes fogadni a gyár.

Címkék: Mozambik, nádcukor, feldolgozás, külföld, cukorgyár, gazdaság