A program megvalósítására alakult önkormányzati társulás 2007-ben nyert európai uniós pályázatot a 23 milliárd forintos összköltségű projektre, amely azonban már az előkészítő szakaszban megakadt, sőt, ezidáig úgy tűnt, a pályázat befullad. Most azonban új elnöke lett a társulásnak, és mind a kormány, mind pedig a Somogy Megyei Önkormányzat az ügy megoldását szorgalmazza.

Mondhatni már a startnál megakadt a 22 dél-balatoni települést érintő szennyvíz csatornázási projekt, az előkészítésre elnyert 116 millió forintot is részben sikerült csak lehívni. A pályázat kálváriája 2007-ben kezdődött. Az önkormányzatok által létrehozott társulás több határidős feladatot nem teljesített, idővel pedig lejárt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel kötött megállapodás is. A társulás által fenntartott irodában rendszerezetlen adathalmazok vannak, és egyelőre még a pénzek mozgása sem tisztázott - tájékoztatott Hidvégi József, a társulás új elnöke, aki szerint most az első és legfontosabb feladat az, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba.

Hidvégi József azt mondja: egy teljes pénzügyi átvilágítást az elmúlt hat évre, és a pontos, precíz elszámolását szeretnék megvalósítani. A települések ugyanis azt érezték, hogy őket átvágták, nem pontos az elszámolása az előző vezetésnek.

Móring József Attila országgyűlési képviselő hangsúlyozta: mind az önkormányzatok, mind pedig a kormány, a szolgáltató, és a Nemzeti Fejlesztési ügynökség is úgy gondolja, hogy meg kell keresni a jogi lehetőségét a pályázati támogatás lehívásának. A társulás elsőízben meg szeretné hosszabbítani a szerződést az NFÜ-vel.

Móring József Attila miniszteri megbízott azt mondja: jelenleg 22 település érintett a hét agglomerációban, itt van 3 város, Nagybajom, Siófok és Marcali, amelyek önállóan is képesek lennének megvalósítani a saját projektjüket. Ezt fontolgatják is, de jelen állás szerint célszerűnek tűnne a 22 településnek együtt maradni, és legalább az első szakaszt, ami az előkészítésről szól, azt közösen végigvinni és lezárni - tette hozzá a miniszteri megbízott.

A honatya miniszteri megbízotti szerepet tölt be a munkában, Móring József Attila szerint állami szerepvállalás nélkül nem tud megvalósulni a 23 milliárd forintos beruházás, amelynek 85%-át támogatja az Európai Unió. A beruházás része a balatonlellei szennyvíztisztító telep technológiai korszerűsítése is - hangzott el a sajtótájékoztatón. A fejlesztés azoknak a háttértelepüléseknek is kedvez majd, akik nem közvetlenül balatonpartiak, de az üdülőkörzethez tartoznak, ilyen például Látrány, Somogybabod, vagy Gamás - hangsúlyozta a Megyei Közgyűlés alelnöke.

Witzmann Mihály hozzátette: a Somogy Megyei Önkormányzat támogató és koordináló szerepet fog betölteni a fejlesztésben, amely fontos része lesz a megye területrendezési víziójának. Ha pedig a munka a tervek szerint halad, a következő év második felében már elkezdődhet a csatornázás az érintett településeken.

(Forrás: balasport.hu)

Címkék: koordináló, balasport, dél-balaton, Somogybabod, szennyvíz, beruházás, gazdaság