Az ülésen egy a költségvetési fegyelemről szóló kormányközi szerződés megkötéséről esett szó, amit Nagy-Britannián kívül egyedül Magyarország nem támogatott rögtön. Róna Péter, az Oxfordi Egyetemen tanító közgazdász a Kapospontnak azt mondta: ha aláírjuk a szerződést, azzal Magyarország végérvényesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

A miniszterelnök hétvégén Marseillesben tartott uniós találkozón arról beszélt, hogy a jövőben jóléti helyett munka alapú társadalmakat kell alapítani.

- Ha ez továbbra is így megy, akkor visszaesünk az ipari forradalom előtti időkbe, amikor a globális GDP nagy részét nem a nyugati civilizáció állította elő – mondta beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor később arról is beszélt, hogy nehéz év lesz a 2012-es a magyaroknak.

Ha ezen az úton halad a magyar gazdaság akkor biztosan. Ezt már Róna Péter közgazdász mondta a Kapospontnak. Az oxfordi közgazdász professzor Kisasszondi birtokán fogadta stábunkat. Azt mondja: ha az unió paktumát elfogadjuk, alárendelt szerepbe kényszerülünk.   

- A gond, hogy nyilvánvaló, hogy Németország az unió periféria országait maga alá gyűri. Olyan megállapodást kell kialkudni, hogy a periféria kénytelen megszorító intézkedéseket hozni - mondta Róna Péter, közgazdász.

Miközben Németország meg tudja tartani az ő hatalmas versenyelőnyét-tette hozzá. Róna Péter szerint ha a kormány január végéig nem állít fel új gazdasági modellt, több ezer ember kerülhet utcára. Hozzátette, hogy itt teljesen alapvető gyökeres változások kellenek. Az egész gazdaság szerkezetét át kellene alakítani. Ha ez nem történik meg, akkor végtelenül kemény és tragikus időszak vár ránk.

Először szerinte a bankrendszert kellene pénzhez juttatni, hogy beinduljon a hitelezés. Most ugyanis, hogy működni tudjanak kénytelenek beszedni kintlévőségeiket. A kormány intézkedései pedig szerinte nem jelentenek megoldást a hitelesek problémáira. Ezt érzik a somogyiak is.

Imréné Parragi Mária azt mondja, nem létezik, hogy családokat kitegyenek sorozatba. Nem egyet, kettőt, hanem ott vannak az üres lakások, amik ott állnak üresen.

Horváthné azt mondja, nagyon el van keseredve. A nyugdíjasoknak amúgy is nagyon nehéz és akkor amit a kormány művel, az egyszerűen elképzelhetetlen. Ők dúskálnak a jóban és mindent meg tudnak szavazni.

Évente egyébként 600 céget számolnak fel a megyei bíróságon, dupla annyit mint a 90-es években. A munkanélküliségi ráta sem javult. Jelenleg minden 6. aktív korúnak nincs állása.

Címkék: újraszervezés, Róna Péter, költségvetés, Orbán Viktor, kormány, gazdaság