A társulásból három város is ki akar válni, így veszélybe került a program.

Hosszú évek óta gondot jelent a tó partján a szennyvíz elvezetés megoldása. A Balaton védelme érdekében manapság ugyanis már csak ott lehet építési engedélyeket kiadni, ahol van csatorna. A szennyvízelvezetési társulás 6 évvel ezelőtt jött létre és mintegy 60 település volt a tagja.

Amikor készítették elő ezt a megvalósíthatósági tanulmányt, akkor a megvalósíthatósági tanulmány egyértelműen kimondta, hogy ekkora nagy térségben egyszerre egy csatornázást megvalósítani nem lehet - tájékoztatott a miniszteri megbízott, Móring József Attila.

A 22 települést tömörítő társulásból Siófok, Marcali és Nagybajom ki szeretne lépni. Emiatt meghiúsulhat a beruházás.

A Dél-balatoni Szennyvízelvezetési Társulás elnöke, Hídvégi József elmondta: benne van 22 önkormányzat a nagyvárostól a kistelepülésekig, itt már jelentős érdekkülönbségek vannak és közös nevezőre kell hozni elsősorban az önkormányzatokat.

A miniszteri megbízott, Móring József Attila szerint, a támogatási szerződést át kell alakítani, új tartalommal, új határidővel és állami szerepvállalással kell megtölteni. Mindezt annak érdekében, hogy az eddig elköltött 116 millió forint ne vesszen kárba és azt ne kelljen az önkormányzatoknak visszafizetniük.

Címkék: bukás, szennyvíz, millió, pénz, gazdaság