A 4 új tanterem egyikében tanulnak a mezőcsokonyai diákok. De az új könyvtárban is szívesen böngésznek. A könyveken kívül a laptopokon is információt gyűjtenek.

- Itt volt a tornaterem és sokkal kisebb volt és nem volt ilyen nagy könyvtárunk sem - mondja Mészáros Krisztina.

A tornacsarnok és az étkező is új. Csaknem 500 millió forintba került a felújítás. Új csapokat kaptak. Teljesen felújították a mosdót.

Teljesen megújult a somogysárdi óvoda. Az önkormányzat évtizedek óta, nem tudott fejleszteni. Ez sem ment volna segítség nélkül. Uniós pályázati pénzből 5 óvoda, több mint 300 millió forintot nyert és 13 kis és mikrotérségi iskolát pedig 10 milliárd forint értékben újítottak fel.

- Az önkormányzat keretei is nagyon szűkösek. Egyre kevesebb pénzt tudnak fordítani az intézmények támogatására. A költségvetést a lehető legminimálisabbra kell sajnos szorítanunk - mondta a Somogysárdi Hétszínvirág Óvoda vezetője, Fentős Zoltánné.

A szűkös költségvetést majdnem minden somogyi iskola érzi. Inkén egy hétig kényszer szünetet kellett elrendelni, mert a gázszolgáltatónak több millió forinttal tartozott az önkormányzat. De hasonló gondban van most Nagyatád és Barcs is. Marcaliban pedig a közétkeztetőnek tartoznak 45 millió forinttal. A fenntartó önkormányzatok a januárban életbe lépő új rendszerben bíznak. Jövőre ugyanis az iskolák állami fenntartásba kerülnek.

Nézze meg erről készült videónkat:

Címkék: beruházások, óvoda, iskola, felújítás, támogatás, gazdaság