A Termékfejlesztési és Nyomkövetési Kutatóközpontot mutatja a takarmányozási tanszék munkatársa. A tervek szerint még a télen benépesítik sertésekkel a telepet. 5000 hízót tartanának, szigorú előírásoknak megfelelően. Az új kutatóbázisra épülne a Szántóföldtől az asztalig című sertésprogram is. Ennek értelmében a régió 500 ezres sertésállományát megdupláznák és ellenőrzött, magas minőségű magyar termékeket állítanának elő. Jelenleg ugyanis minden 4. sertés külföldről érkezik a feldolgozókhoz. Ezen is változtatnának.  

Az erről szóló együttműködési megállapodást írták alá ma a felek. A terv egyik bázisa a kaposvári Kométa.

"Minőségi hús lesz és több munkahely és együtt lépünk tovább" - nyilatkozta a Kométa ’99 Zrt. ügyvezető igazgatója, Giacomo Pendranzini.

A programot a kaposvári önkormányzat is kiemelten támogatja.

sertes

Szita Károly polgármester elmondta: "Elkötelezettek vagyunk a helyi termékek népszerűsítésében, hiszen ha az országban egyre többen fogyasztják a városunkban és környékén működő vállalkozások garantáltan egészséges élelmiszereit, azzal egyre több munkahelyet teremtenek Kaposváron". Kaposvár polgármestere hozzátette: a sertésprogram csak egyik eleme a Kaposvári Élelmiszer Programnak, a jövőben több hasonló is elindul.

Prof. dr. Szávai Ferenc kiemelte: munkatársai egy olyan programot dolgoztak ki, amely illeszkedik a kormányzat elképzeléseihez. A Kaposvári Egyetem rektora szerint az egységes szemlélettel megalkotott, összefogásra alapuló tervek nagyban segítik a hazai élelmiszeripar megerősödését.

A terv megvalósításához az agrárium összefogására van szükség - emelték ki a bemutatón.

Ebből a válságból, ebből a mélypontból úgy lehet kilábalni, hogy ha a szakma összezár és összetart.  - mondta a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője, Dr. Tossenberger János. Hozzátette: szégyen, hogy egy ilyen adottságú országban minden negyedik sertés külföldről kerül a feldolgozókhoz. A cél az, hogy Magyarországon a jelenlegi 3 millió helyett 6 millió sertés legyen, s ez a növekmény Kaposvár körzetében, illetve a Dél-Dunántúlon jelenjen meg kiemelten.


A sertésfogyasztást is növelnék, védjeggyel márkajellel ellátott termékekkel. Jelenleg ugyanis átlagosan 27 kilogramm sertéshúst fogyasztunk, kevesebbet mint az uniós átlag. A program jövő tavasszal indul.

Címkék: disznó, ágazat, sertés, kométa, Szita Károly, gazdaság