Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Szenna Pack-csoport az elmúlt pár évben 4,5 milliárd forintnyi fejlesztést valósított meg, azonban a gazdasági válság közbeszólt, és a beruházások működtetéséhez szükséges forgóeszköz nem állt a rendelkezésükre.

A július óta csődeljárás alatt lévő Szenna Pack Csomagolóanyag-gyártó Kft. tartozása megközelítette a 4 milliárd forintot. A szintén csődvédelem alatt álló Szenna Pack Trade Termelési és Kereskedelmi Kft. tartozása pedig elérte a 2,2 milliárd forintot.

A Magyarországra települő alumínium aeroszolpalackokat gyártó Exal Corporation mintegy 4,3 milliárd forintért vásárolná meg a Szenna Packot és rendezné annak tartozásait. Az amerikai Exalt, illetve európai vállalatát, a Boxalt már korábban is érdekelte a Szenna Pack, de akkor még nem sikerült megállapodni a cég eladásáról.

Szerdán egyezséget kötöttek a csődeljárás alatt lévő Szenna Pack csomagolóanyag-gyártó és hitelezői. A világ vezető alumíniumaeroszolpalack-gyártója késznek mutatkozik az üzem átvételére és olyan megtérülést ajánlott a hitelezőknek, amely elégnek bizonyult a megegyezéshez − áll az Exal pénzügyi tanácsadója, a KPMG magyarországi corporate finance részlege által kiadott közleményben. Ha a bíróság jóváhagyja az ügyletet, a Kaposvár melletti üzem tovább működhet.

A részvényesek, az Exal/Boxal, a hitelezők, az adóhatóság és a munkavállalók közötti hat hónapos tárgyalásokat követően 94 százalék feletti arányban jóváhagyták a hitelezők az egyezséget.

Szenna pack


A csődegyezség szerint az Exal megvásárolja a Szenna Pack eszközeit, az ipari ingatlanokat és gépeket, átveszi a cégnél alkalmazásban álló 120 dolgozót, valamint megfizeti az adó- és közüzemidíj-hátralékát. Az alkalmazottak megkapják a csődbejelentés óta járó, kifizetetlen bérüket. A befolyó ellenértékből a társaság a fedezett hitelezőket 50−75 százalékos, a fedezetlen hitelezőket pedig 10 százalékos arányban fizeti ki. A társaság gépsorok megvásárlásához állami támogatásban részesült, amelyet sikerült megmenteni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. konstruktív hozzáállása jóvoltából. Az amerikai cég már a szavazás előtt letétbe helyezte a 14 millió eurós (mintegy 4,3 milliárd forint) vételárat.

A Boxal azzal számol, hogy megháromszorozza a Szenna Pack forgalmát, főleg az exportpiacra alapozva. A világvállalat a következő három évben még 180 munkavállalót tervez felvenni.

Nézze meg korábbi cikkünket a témában!

Címkék: megvásárolnák, világvállalat, Szenna Pack, csődeljárás, tartozás, gazdaság