Az új szabályozás kialakításakor figyelembe vették a halőrök, horgászok, vízirendőrök és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet véleményét is.

Az eddigiektől eltérően, új típusú időszakos tilalmakat vezetnek be. Tilos lesz ragadozó halat fogni március 1. és 31. között, április 1. és 31. között tilos lesz a nyílt vízi horgászat, valamint tilos lesz a nyílt vízi éjszakai horgászat és a halradar használata október 15. és március 31. között.

Megváltozik a mennyiségi korlátozás: egy horgász öt darab méretkorlátozott halat foghat egy nap alatt, viszont egy fajtából sem foghat 10 kilónál többet. A horgászzsákmány értékesítésének és a halak vízparti elajándékozásának tilalmával pedig a halak megélhetési érsekesítését kívánja visszaszorítani a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

horgászok


A jegyrendszerben két újabb kategóriát vezetnek be. 14 éves korig lehet majd gyerekjegyet igényelni, amivel kizárólag úszós módszerrel horgászhatnak, és tilos lesz vele méretkorlátozott halat megtartani. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy a szülő a gyermek jegyét alibiként használva éljen a több botos horgászat lehetőségével. A 14-18 év közötti korosztály számára létrehozzák az  ifjúsági jegyet, mellyel naponta 3 méretkorlátozott halat foghatnak ki.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. arra kéri a horgászokat: razbórát és ezüstkárászt semmi esetre se használjanak csalihalként, mivel tiltott. A szabályozással szeretnék védeni az őshonos halállományt és az idegenhonos halfajok szelekcióját. A Balatonnál továbbra is tilos marad a halak nagy mennyiségű és nagy tápanyagú beetetése, mivel azok rontják a vízminőséget.

Címkék: balaton, horgászat, tilalom, védelem, hal, gazdaság