Ezt mutatja a A somogyi megyeszékhely az átláthatóság tekintetében is a legjobbak között szerepel: 100%-osan teljesített, vagyis az összes adatot rendelkezésre bocsátotta.

Egy a már megvalósult, illetve folyamatban lévő 18 európai uniós beruházásból a megyeszékhelyen. Főként ezek miatt nem ért el még jobb helyezést Kaposvár. Magas ugyanis az adósságállománya: 28 milliárd forint.

Az alpolgármester azzal érvel: a felvett hiteleket nem működésre, hanem kizárólag fejlesztésekre költötték. Az előrehozott beruházásokkal pedig az építőiparnak adtak munkát.

2008-ban, amikor a gazdasági válság berobbant, azért hozták teljesen tudatosan előre ezeket, hogy a helyiek munkát kapjanak, a gazdaság valahogy talpon tudjon maradni - tájékoztatott Kaposvár alpolgármestere, Tóth István.

Az 5 mutató alapján rendszerezett összesített rangsorban így is a 8. helyet szerezte meg Kaposvár. Vagyis a tavalyi felméréshez képest jelentősen javított: akkor még csak a 19. volt.

virágos kaposvár


Nemcsak beruházásokra, intézményei fejlesztésére is telt Kaposvárnak: a 7. legtöbb pénzt fordította erre. A kutatásból az is kiderül: a 4. legtöbb közmunkást Kaposvár foglalkoztatta lakosságarányosan.

A nyilvántartott álláskeresők arányát tekintve a somogyi megyeszékhely átlagosnak mondható. Elhelyezkedni viszont nehezebben lehet. Ebből is következik, hogy a város igen sokat fordít jóléti juttatásokra. Egy főre vetítve a 2. legtöbb pénzt. Ez azt jelenti, hogy idén csak a pénzbeni ellátásokra 1400 millió forintot biztosít.

"Ebből látszik, hogy rendkívüli erőfeszítéseket tesz azért, hogy a rászoruló családokat segítse" - mondta Budai Józsefné, kaposvári szociális irodavezető.

Az oktatás vizsgálatából az derült ki: mintegy 84% a gimnáziumból továbbtanulók aránya. Ez a válaszoló MJV-ok rangsorában a 8. legjobb mutató.

Az üzleti környezet alakulása pedig azt mutatja: magas az ezer főre jutó vállalkozások száma, és erős Kaposvár tőkevonzó képessége. Viszont kevés kereskedelmi szálláshelye van.

Címkék: élhető, felmérés, vizsgálat, város, gazdaság, Kaposvár