A Moody's elmondta: tovább növekedett a bizonytalanság Magyarország költségvetési konszolidációjával, és közadósságának-csökkentésével kapcsolatban. A negatív kilátás érvényben hagyása az azzal kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi, hogy az ország képes-e ellenállni az európai szuverén adósságválságból eredő potenciális eseménykockázatoknak.

Az elemzés szerint a 2010 végén mért 81 százalékos GDP-arányos államadóssági ráta meghaladta a "Baa3" besorolású országokra jellemző középrétegeket., és az államadósság elérését célzó kormányzati stratégia pedig nem teljesen egyértelmű.

A hitelminősítő cég hozzátette: az hogy a kormány az IMF-hez és az EU-hoz fordult, a finanszírozási kihívásokat tükrözi. Abban az esetben, ha elmarad az előrelépés a középtávú terv végrehajtásában és a szerkezeti reformokban, további leminősítés várhat az országra. Ez pedig tartós árfolyamnyomást és növekvő finanszírozási költségeket jelenthet.

Amennyiben az ország olyan fenntartható konszolidációs pályára lép, amely robosztus gazdasági növekedést idéz elő, szóba jöhet a felminősítés kérdése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a leminősítésinak nincs alapja, hiszen idén többlettel zárhat a magyar költségvetés és sikerült 3 százalék alá csökkenteni a költségvetési hiányt. Úgy vélik: a forint gyengülésének hátterében egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat.

A leminősítés nyomán péntek délelőtt az euró elérte a 317,85 forintos jegyzést.

Egyes elemzők szerint, tovább gyengülhet a forint a bejelentés hatására, viszont további leminősítés egyelőre nem várható. A negatív piaci reakció nem tarthat sokáig, mivel előre látható volt a leminősítés ténye.

Az ország a másik két hitelminősítő cégnél továbbra is befektetésileg ajánlott sávban helyezkedik el, a "BBB mínusz" osztályzattal.

(MTI)

Címkék: bóvli, euro, válság, forint, magyarország, gazdaság