Frissné Berecz Krisztina a szomszéd engedélyével a kerítésen keresztül tudja már csak eteni cicáit. Kedd óta a telekre sem teheti be a lábát. 4 éve 8 millió forintot vettek fel, akkor még közösen a férjével. Időközben elvált és a mára 15 millió forintra duzzadt kölcsön részleteit nem tudja fizetni. Februárban kapta az értesítést, hogy a házát elárverezték, új tulajdonosa van.

Az asszony elmondta, hogy azonnal végrehajtási kifogást adott be 15 napon belül. Ez egy peren kívüli eljárás. Közben beadták májusban a keresetet is a végrehajtás felfüggesztésére. Azt állítja, a bíróság fél évig nem tűzött ki újabb tárgyalást, kedden pedig kilakoltatták őket. Az ügy azóta újabb fordulatot vett. Másik bírósághoz került.

- Vizsgálat fog kezdődni az itteni eljárással kapcsolatban és természetesen folytatjuk tovább ugyanúgy, hiszen nagyon, nagyon sok embert érint ez a kérdés - mondta Frissné Bereczk Krisztina.

A 8 milliós hitel felvételekor a házat 23 millió forintra értékelték. A végrehajtási eljárásban már csak a felére. Végül alig több mint 8 millió forintért talált gazdára. A törlesztés 43 ezer forintról több mint 100 ezerre emelkedett az árfolyamváltozás miatt. Fizetése egy részét letiltják, így a kézhez kapott 57 ezerből nem tudta fizetni a bankot. Az ügyben segítséget nyújtó jogvédő szervezet elnöke szerint jogsértés történt a kilakoltatáskor.

A Magyar Polgári Jogvédő Mozgalom elnöke, Vajda Attila, telefonon elmondta, hogy a végrehajtással szemben egy végrehajtási kifogást nyújtottak be, amelyet még jogerősen nem bírált el a bíróság. Álláspontja szerint a végrehajtó csak és kizárólag jogerős bírói határozatra intézkedhet.

A megyei bíróság sajtó szóvivője azt mondja, a nő többször rosszul, vagy hiányosan nyújtott be fellebbezést. Mire mindent helyesen kitöltött, kifutott az időből.

- A konkrét végrehajtás felfüggesztésével kapcsolatos kérelem múlt héten csütörtökön, vagy pénteken érkezett a városi bírósághoz - mondta a Somogy Megyei Bíróság sajtószóvivője, Vadócz Attila.

A marcali asszony nem tudja kitől kaphat segítséget. De ha úgy is dönt az eljáró bíróság, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot, akkor is ott van az elmaradt törlesztés és a további részletek a bank felé, amit rendeznie kell.

Címkék: fedél nélkül, törlesztőrészlet, végrehajtás, kilakoltatás, Marcali, gazdaság