Érdekes megállapítást tett az adóhatóság egy család személyi jövedelemadó bevallásai alapján. Feltárták, hogy a családi vállalkozás a jogszabály szerinti adójóváírást kétszer kívánta érvényesíteni, és így adót visszaigényelni a család tagjai.

A háromtagú család év közben – az előírásoknak megfelelően – kérte munkáltatójától az adóelőleg megállapításakor az adójóváírás figyelembevételét. Az éves személyi jövedelemadó bevallás benyújtásakor, ugyanakkor a figyelembe vett adójóváírás és a kifizetői adóelőleg összegét együttesen állították szembe az éves adófizetési kötelezettség összegével. A bevallásokban a család valamennyi – jövedelemmel rendelkező – tagja egyformán járt el, de nem csak egy, hanem esetenként négy év vonatkozásában is, mondhatni „üzletszerűen” az adójóváírást duplán vették figyelembe.

Mikor a hatóság megkezdte az ellenőrzést, a vizsgált személyek nem tanúsítottak együttműködést, így a munkáltatók, és kifizetők adatszolgáltatásai alapján tették meg az ellenőrök a megállapításaikat, mely családi szinten egy millió forint feletti adóhiányt eredményezett.


Címkék: bukta, családi kétszer, adójóváírás, bevallás, adó, Somogy, gazdaság