A régióban legközelebb Pécsen mérik a légszennyezettséget folyamatosan. A Kapospontnak a szaktárcánál azt mondták: anyagi okok miatt ez egyelőre így is marad.

Két autó frontálisan ütközött csütörtök reggel a sűrű ködös-szmogos időben Kaposújlaknál. Az egyik kocsi utasa könnyebben sérült.

Nézze meg a helyszínen készült videót!

 

 

Csütörtökön Somogyban voltak a legrosszabbak a látási viszonyok, de országszerte rossz a levegő minősége.

Tizenhat nagyvárosban rendeltek el szmogriadót, ugyanis a szálló por koncentrációja jóval meghaladta a megengedett értéket. A térképen jól látszik, hogy Kaposvárnál kisebb városokban, például Esztergomban, Kazincbarcikán, vagy Várpalotán is rossz a levegő minősége.
A Dél-Dunántúlon csak Pécsen mérik, hogy mennyi szmog van a levegőben. Ott viszont három helyen is. A szálló por koncentrátuma ott is extrém magas napok óta. Az autósok forgalmival ezért csütörtökön ingyen buszozhattak.

Somogyban nincs rendkívüli intézkedés, itt ugyanis nem tudják, hogy milyen a levegő összetétele.
Kerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy megtudjuk, a somogyi emberek miért nem tájékoztatják arról, hogy milyen minőségű levegőt lélegeznek. Közleményben válaszoltak. Ebben azt írják: A szűkös anyagi keret miatt a mérőállomások számának növelése komoly terhet jelentene a szaktárcának, ezért nem tervezik újak létrehozását.  Ötévente egyébként mindentől függetlenül felülvizsgálják a mérőállomások számát, és azt, hogy hol mérjenek állandóan.

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztos Hivatalának jogi referense, Garaguly István telefonon elmondta: a felső küszöbérték feletti értéket mérnek a jogszabály szerint évente 18 nál több alkalommal, akkor a jogszabály megmondja hány mérőállomást kell telepíteni, egyébként ha ilyen nincsen, ahogyan mondtam is mint Kaposváron.

Kaposváron ettől függetlenül tüzet rakni soha sehol nem szabad, stábunk mégis talált olyan udvart, ahol éppen a lombot égették. Természetesen ez sem javítja a levegő minőségét. Berta Gyula tüdőgyógyász szerint a szmog a gyerekekre, az idősekre, és a tüdőbetegekre a legveszélyesebb.


- Ez a füstköd, ha belélegezzük irritálja a nyálkahártyát, ez az irritáció asztmás rohamot, köhögés válthat ki, esetleg a felső légutak nyálkahártyáját is bántja - mondta Berta Gyula, tüdőgyógyász.

A tüdőgyógyász szerint szmogban sportolni sem érdemes a szabadban, többet árt, mint használ. Az előrejelzések szerint a következő napok időjárása sem kedvez a levegőminőség gyors javulásának, így vasárnapig valószínűleg marad a ködös-szmogos idő.

Címkék: füstköd, szmogriadó, Somogy, Pécs, Kaposvár, gazdaság