Az első kilenc hónapban az elmúlt évi 587 vizsgálathoz képest 721 munkáltató foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta a hatóság, amely 23 %-os ellenőrzési darabszám növekedést jelent. A munkáltatók közül 377-nél állapítottak meg jogsértést, és 264 db munkaügyi bírságot szabtunk ki, mely évközi jogszabályváltozásra is figyelemmel elmarad az előző évi 377 darab bírságkiszabástól.

2010. évben 130.275.000 forint munkaügyi bírságot szabtak ki. Idén eddig összesen 62.680.000 forintot. A korábbi évhez képest tehát jelentősen csökkent a kiszabott munkaügyi bírságot száma, illetőleg a kiszabott munkaügyi bírság összege is, összhangban a 2011. augusztus 1. napján hatályba lépett munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosítás céljával.

Bejelentés nélküli feketefoglalkoztatással az előző évi 240-hez képest mintegy 119 munkáltató volt érintett és 475 munkavállaló (előző évi adat: 986) esetében volt megállapítható, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatták. Ez az összes jogsértés 32 százalékát tette ki 2011-ben.

A feketemunkások közé számítanak azok az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalók is, akiknek a jogviszonyát nem jelentették be időben az illetékes hatóság felé. A hatóság álláspontja szerint átrendeződött a feketefoglalkoztatás ágazati megoszlása is: az építőipar helyett már egyértelműen a személy és vagyonvédelem számít a leginkább érintett ágazatnak, ráadásul ebben a szektorban egyéb munkaügyi jogsértések is előfordulnak a bejelentés nélküli foglalkoztatáson túlmenően (25 munkáltató és 196 fő munkavállaló volt érintett 2011-ben).

A fentieket meghaladóan a leggyakoribb jogsértés idén is a munkaidő-nyilvántartás vezetésére, a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó szabályok megsértése volt, azonban gyakran fordult elő a munkabérrel és a munkabér védelmével kapcsolatos szabályok megsértése is.

Javuló tendencia mutatkozik az ügyfelek hatósággal való együttműködése területén, egyre inkább jellemző, hogy az eljárás alatt megszűntetik a jogsértést, nyilatkozatot tesznek és biztosítják a hatóságot a későbbi jogkövető magatartásuk felől.

Változatlanul megállapítható, hogy ez alól a vagyonvédelem területe kivétel, ahol a munkáltatók nem könnyítik meg közreműködésükkel a hatósági munkát, passzív magatartást tanúsítanak az eljárás alatt- tájékoztatta a Kapospontot a megyei kormányhivatal.

Címkék: vagyonvédelem, felügyelet, munkaügyi, munkás, fekete, ellenőrzés, gazdaság