Az igazgatóság felkészült az általában november elejétől március közepéig tartó időszakra, mind a négy üzemmérnökségén sikeres gépszemlét is tartott.

2011-ben a téli üzemeltetési időszak kezdetéig mintegy 3238 tonna aszfaltot használt fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága a kátyúk megszüntetésére, ez több ezer úthiba kijavítását jelenti. A javítási munkák csaknem 230 millió forintot emésztettek fel. Nagyfelületű burkolatfelújítás során mintegy 486 millió Ft értékben újult meg 75 779 m² útfelület.

A közútkezelő számára a kátyúzás mellett a síkosság-mentesítés a legfontosabb feladat a téli időszak alatt. A síkosságmentesítési és a hóeltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül 24 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 8 rakodógépet és 4 hómarót, 1db homlokhómaró adaptert és 3 db földgyalut tud hadrendbe állítani a cég, valamint 8 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor a társaság a szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli. A gépek felkészítésén kívül közbeszerzési eljárás keretein belül a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte a társaság. A megyei sótárolóiban közel 5300 tonna sót halmozott fel. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A Somogy Megyei Igazgatóság 4 üzemmérnökségének munkatársai 2011. november 10-től úgynevezett egyes fokozatban kezdtek el dolgozni, ami az alap készültséget jelenti (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Az eltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig csak sózni tudnak, megelőzendő a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Meg kell érteni, hogy a téli útviszonyok más közlekedési magatartást igényelnek, hogy egyidejűleg a teljes úthálózat letakarítása és síkosságmentesítése nem biztosítható.

Címkék: útviszonyok, közútkezelő, felkészülés, közlekedés, Somogy, gazdaság