A Standard & Poor's a döntésüket a külső gazdasági és pénzügyi helyzet gyengülése nyomán létrejött magyar hitelképesség terhelő kockázatok megjelenésével indokolta.

A cég szerint a rövidtávú adók korlátozhatják az újabb beruházások és munkahelyek létrejöttét, a végtörlesztés pedig lecsökkenti a gazdaság hitelellátottságát. Még ebben a hónapban döntenek a megfigyelés eredményéről, attól függően, miként felel a kormány a gazdasági kihívásokra.

Az ország a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service osztályzási rendszerében a "BBB mínusz" jelölést kapta. Ezzel a befektetési ajánlási osztályzat legalsó szintjére került. Amennyiben ez tovább romlik, hazánk a nem ajánlott besorolási kategóriába kerülne.

Az egyik londoni befektetési bankcsoport szerint , ha ez megtörténik, akkor is csak korlátozott piaci hatása lenne, mivel a magyar kötvényalapok portfólióban vannak.

A hitelminősítő cégek döntéseire reagálva, a miniszterelnök szóvivője, Szíjártó Péter elmondta: A magyar gazdaság teljesítménye, a kormány gazdaságpolitikája és a költségvetési számok világosan mutatják, hogy semmilyen valódi ok nincs Magyarország leminősítésére. Leszögezte: az elmúlt hét évhez képest 2012 Magyarország számára az elrugaszkodás éve lesz, mivel a költségvetési hiány három százalék alatt lesz.

(MTI)

Címkék: hitelintézet, Szíjártó, negatív, megfigyelés, Magyarország, gazdaság