Az építési tilalom két évre szól, azaz 2014. december 31-ig csak az építhet nagy alapterületű áruházat aki a nemzetgazdasági minisztertől kapott felmentést. Ehhez a vidékfejlesztésért, a környezetvédelemért és a kereskedelemért felelős miniszterek által létrehozott bizottság javaslatára van szükség. A felmentés feltételeit egy későbbi kormányrendelet keretében szabályozzák.

A magyar kereskedelem 99 százalékát a mikrovállalkozások teszik ki, akik az összforgalom 31 százalékán osztozhatnak. A maradék 69 százalékból pedig a nagy- közepes-, és a nemzetközi vállalkozások részesülnek. A tilalommal ezeken az arányokon próbálnak változtatni.

Plázastop


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc a Népszabadságnak elmondta: a szabályozás a kiskereskedelem szereplői mellett, a jelenleg mélyponton levő építőipart is ellehetetleníti.

A VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke, Krissán László a Napi Gazdaságnak kifejtette: kifogásolható, hogy a döntésről senki nem egyeztetett a kereskedőkkel. Az elnök úgy véli, a döntés nyomán több tízezer vállalkozás fejlesztési lehetőségeit szüntetik meg, valamint több tízezer új munkahely kerül veszélybe.

(MTI)

Címkék: plázastop, VOSZ, építőipar, pláza, stop, gazdaság