A leghosszabb, 63 kilométeres somogyi autópálya szakaszt kezelő fonyódi autópályamérnökségen kedden gépszemlét tartottak. Hét sószóróval és hóekével felszerelt gép várja a téli kezdést. 2000 tonna sót készítettek a tárolókba - tudta meg a Kapospont Állami Autópálya Kezelő Zrt. fonyódi autópályamérnökség vezetőjétől. Damásdi Miklós azt mondja: az autópálya somogyi szakaszán 8 meteorológia állomás figyelmezteti a diszpécsert, ha lefagyás veszély van. A jegesedést nem várják meg. 30 percen belül megkezdik a síkosság elhárítást.

A társaság csaknem 700 km autópálya, 216 km autó- és főút valamint csomóponti főágak és pihenőhelyek hőmentesítéséért és síkosságmegszüntetéséért felel. Az átállás során a társaság szakemberei megszüntették a burkolat- és padkahibákat, és gondoskodtak az úttartozékok javításáról és pótlásáról, kihelyezték a hóforgácsokat valamint eltávolították a hóakadályt okozó növényeket. A társaság a téli időszak alatt szorosabb kapcsolatot ápol a Rendőrséggel, a Katasztrófavédelemmel, a Tűzoltósággal és a Mentőszolgálattal, és TOURINFORM-mal.

Az átállás az Országos Közutak Kezelési Szabályzata szerint történt. Ez előírja, hogy az észleléstől számítva fél egy órán belül meg kell kezdeni a síkos utak helyreállítását, téli időjárás mellet 2-4 órán belül pedig be kell fejezni. Az időjárás szélsőségességének megfelelően, négy készültségi szintet különböztet meg a szabályzat, a bevethető géppark és emberállomány tekintetében. Az elhárítási szintek mértéke, a hőmérséklettől, valamint a jegesedés és havazás intenzitásától függ.

A jegesedés megszüntetésére szolgáló anyagok, alkatrészek beszerzése megtörtént. A hófúvásveszélyes helyekre hófogó rácsokat helyeznek ki november 10-ig, az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

A társaság kéri az autópályákon közlekedőket, hogy fokozott figyelemmel, az időjárásnak megfelelő sebességgel közlekedjenek. A társaság kiemelte, hogy a hóeltakarítást végző, konvojban közlekedő járműveink előzése balesetveszélyes és ezt a KRESZ  is tiltja!

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről egyrészt az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék-számon (06/40/40-50-60), másrészt az éjjel nappal rendelkezésre álló diszpécserszolgálattól lehet információkat szerezni. Ezen kívül a világhálón elérhető autópályás weboldal (www.autopalya.hu), az SMS alapú információszolgáltatás és az autópályákon telepített VJT kijelzők segítenek a tájékozódásban.

Címkék: gépek, útviszonyok, hókotró, , , gazdaság