Emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., ezzel a gázolaj ára új csúcsra emelkedett.

Az emeléssel a benzin átlagára 397-398 forintra nőtt, míg a gázolajé 422 forint lett. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A múlt héten épp 3 forinttal csökkent a benzinár, így szerdától a két héttel ezelőtti árszint áll be. E85-öt (Bioetanol) várhatóan 309 forintos átlagáron, míg autógázt 223 forintos átlagáron tankolhatunk szerdától.

A parlament döntése értelmében a gázolaj jövedéki adója 110,35 forintra nőtt a hónap elejétől a korábbi 97,35 forintról, a benziné nem változott, 120 forint maradt. A társaságok a jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítik az árakban, ugyanúgy, mint korábban az áfa-emelést, mert ha nem így tennének, akkor korlátoznák a versenyt. Az ár biztosan hatni fog a keresletre is: a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain idén az első háromnegyed évben gázolajból 0,9 százalékkal nőtt a fogyasztás.

Forrás: privatbankar.hu


Címkék: árrekord, csúcson, MOL, új, benzin, gazdaság