Az eladókat szorítja az év végi határidő. Eddig országosan 23 ezren jelentették be a végtörlesztési szándékukat.

A bank elé költözött, így tiltakozott a háza elárverezése ellen a marcali Petres Attila júliusban. 6 éve több mint 6 millió forint hitelt vett fel svájci frankban. 20 évre. Azóta nem tud fizetni, mióta havi törlesztője felment 90 ezer forintra.

Petres Attila a KaposPontnak elmondta: "Eszünk vagy tovább fizetjük a hitelünket. Akkor döntöttünk, hogy éhen ne haljunk, heti egyszer meleg vízben fürödhessünk, és tudjunk ruhában járni. Én arról tehetek, hogy az én bérem az akkorinak a negyedét éri."

Azóta helyzete változatlan. Erről ma mesélt a Kapospontnak. A tüntetés után sokat alkudozott a bankkal, de ma már nem keresik. A házát nem árverezték el, de végtörleszteni sem tud. Nincs meg az önrész, másik hitelt pedig nem akar, de nem is tud felvenni. Sokan vannak hasonló szorult helyzetben.

balatoni ingatlan elado


Egy 26 milliót érő ház tulajdonosa levitte az ingatlan árát 16 millióra - mondta a Basha ingatlaniroda, vezetője. Hozzátette: a végtörlesztés miatt az eladók jócskán engednének az árból, de a vevők egyelőre kivárnak. A vevő oldalról túl nagy lendületet nem hoztak a jelentősen lecsökkent árak sem.  Folyamatos eladás van, de nem annyi, amennyire szükség lenne.

Pedig az ingatlantulajdonosok a december 31-ei végtörlesztési határidő miatt szeretnék minél előbb biztonságban tudni magukat. Eddig országosan 23 ezren végtörlesztettek. Kérdésünkre a PSZÁF-nál nem árulták el, hogy ebből mennyi a somogyi. A kormány egyébként újabb lépéseket is tervez a devizahitelesek megmentésére. Az új forgatókönyvek kidolgozásához már a bankok segítségét is kérték. A Bankszövetség várhatóan két héten belül áll elő javaslataival.

Címkék: rögzített árfolyam, bank, frank, válság, hitel, gazdaság