A Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének irányítása alatt működő hajléktalan gondozási Központ 30 főnek készítette hétfőn a csomagot. Arra számítanak, hogy a két városi helyszínen ennyien várják majd az elemózsiát. Meleg tea, kenyér, és konzerv a napi menü.

Kaposváron somogyi megyeszékhelyen több mint 260 regisztrált hajléktalan él, s rajtuk kívül van még mintegy 30-40 ember, aki nem szerepel a nyilvántartásban, a többségük a város külterületein vagy a környező erdőben húzza meg magát. Nekik segít a nappali, ételt szállító őrjárat.

Akik nem tudnak vagy nem akarnak elmenni a város több pontján naponta megálló teajárathoz, azoknak hetente egyszer egy hétre való, hideg élelmiszerekből álló csomagot adnak a központban. A teajáratos szolgálatra két állandó szociális munkást tudnak alkalmazni, de szükség esetén a szálló minden szakdolgozója segít az ellátásban.

hajléktalanok


Egy hajléktalan utcai ellátására hozzávetőleg 45 ezer forint jut egy évben, ez kevesebb, mint napi 125 forint; az összeget pályázati támogatásokból próbálják meg növelni. Példaként említette, hogy tavaly a teajárat működtetésére 1,4 millió forintot nyertek el, de kaptak élelmiszer- és ruhaadományokat is az otthontalanok számára.

A kaposvári hajléktalanok harmada 28 év alatti. Többségben továbbra is a 28-40 évesek vannak, s közülük dolgoznak a legtöbben. Főként alkalmi munkákat vállalnak, de nyolcan-tízen állandó munkahellyel rendelkeznek. Van, akiről nem is tudják, hogy a hajléktalanszállón él.

A kaposvári hajléktalangondozási központban jelenleg 59 embernek tudnak szállást biztosítani. A 14 órán át nyitva tartó éjjeli menedékhelyen 40, az átmeneti szálláson 10 hajléktalant tudnak befogadni, és egy külön részben az idén már 9 nőnek is tudnak helyet adni. Ők hétfőn már beköltözhetnek új lakhelyükre. A női hajléktalanok elhelyezésével régi álom teljesült Kaposváron. A nőket eddig is beengedték a a Hajléktalan Gondozási Központba. Hivatalosan azonban nem volt kijelölt éjszakai szálláshelyük, csak legközelebb Siófokon és Pécsen. A  Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete uniós és hazai pályázaton nyert pénzt a női részleg kialakítására. Tisztálkodó részleget és 9 női fedél nélkülinek hálót hoztak létre. A 68 millió forint összeköltségű program keretében 400 órás képzések is indulnak. A hajléktalanok így parkgondozói ismereteket tanulhatnak, valamint motivációs-és kézségfejlesztési tréningen vehetnek részt. Ezen kívül albérleti támogatással is segítik az újrakezdőket. A pénzből a nagyatádi Családok Átmeneti Otthonában is végeznek kisebb felújításokat - tudta meg a Kapospont a megyei vöröskereszt igazgatójától, dr. Sótonyi Tibornétól.

A nappali melegedőben egy időben százan tartózkodhatnak, a népkonyhán naponta 50 adag étel készül. Egy hajléktalan éves népkonyhai étkeztetésére 55 ezer forint jut, az átmeneti szállón élők után 468 ezer forintot kapnak egy évre. Ugyanennyi jár az éjjeli melegedő után is, míg a nappalihoz 206 ezerrel járul hozzá a költségvetés.

Címkék: gondozási, Vöröskereszt, Magyar, hajléktalan, központ, gazdaság