Már korán reggel javában folyt a munka a szenyéri erdőben. A közmunkások a vékonyabb fákat vágták ki. "Egy megszokott csapat dolgozik 6-7 főből, akinek motorfűrészes vizsgája van, azok itt vágják a fát, mellette a nők az apró munkákat csinálják, a tisztítást" - mondta a falugondnok Bogdán László. A fákat, kocsira rakják és a helyiekhez szállítják. József szociális támogatásból és alkalmi munkákból él. Nagy segítség neki, hogy fél áron juthat tűzifához. "Máshol drágább akár 14 ezer is, ha puha, ha kemény, ha akác, ha cser, drágák nagyon, itt olcsón adja a polgármester úr" - mondta Horváth József. Sokan azonban nem tudják kifizetni ezt az összeget sem. A polgármester azt mondja: egyre többen szeretnének az önkormányzattól fát kapni. "60 család igényelt eddig, több igényelne, de sajnos nem tudjuk adni, úgy gondolom ez is nagy segítség a családoknak az öt köbméter. 300 köbmétert kitermeltünk ebben az évben a közhasznú munkásokkal" - mondta Bogdán Imre Szenyér polgármestere.

sefag


Egyre kisebb területen tudnak fát kitermelni, ezért másfél hektárra égert, akácot is telepítettek. Kaposváron is egyre többen igényelnének lakásfenntartási támogatást. Míg 2009-ben 2100-an, 2010-ben már csaknem háromezren kértek segítséget. Idén csak október végéig 4400-an igényeltek támogatást. "Megszűnt augusztus 31-el a gázártámogatás, így azok, akik korábban ezt igényelték azok is lakásfenntartás irány nyújthatnak be kérelmet. Jóval magasabb lett az igénylők száma, mint tavaly ilyenkor" - mondta Battyányi Beáta a Szociális és Gyermekvédelmi Iroda főmunkatársa.

fa támogatás

Kaposvár idén egyébként már három millió forintot különített el tűzifa támogatásra. Több százan már jelezték is, hogy élnének ezzel a lehetőséggel. A városgondnokság több fát vág ki a városban, amelyeket a rászorulók elvihetnek tüzelőnek.

Címkék: tűzifa, közmunka, fizetés, erdő, gazdaság