Az indítványról legkorábban tavasszal dönthet a parlament. Gelencsér Attila elmondta: az érintett tárcák vezetőivel legalább háromszor egyeztettek már a javaslatról. A lehetséges változatok közül pedig azokat támogatja, melyek elviselhető méretűre csökkentik a temetkezési költségeket.

Egyre többen viszik haza a halottaik urnáját. A hamvakkal pedig sokszor kegyetsértően bánnak. Ezért van szükség hamvak hazavihetőségének szigorúbb szabályozására. A hazavitelt nem tiltanák meg, de az egyik feltétele lenne, hogy tulajdonosnak hozzá kell járulnia az urna elhelyezéséhez és a tágabb rokonság kegyeleti jogának gyakorlásához. Az egyéb temetési formákat, mint a légi szórás és sóurnás dunai elhelyezés a tervezett változások nem érintik.

Amennyiben a jegyző beleegyezik az urnák hazavihetőségéről, nyilvántartásba kell venni a hamvak pontos tárolási helyét. Ha valaki a temetkezési helyen kívül szeretné szétszórni az elhunyt hamvait, a település jegyzőjétől és az adott terület tulajdonosaitól kell engedélyt kérnie. A Balaton és a Duna esetében a közigazdgatási területen illetékes kormányhivatalhoz lehet engedélyhez folyamodni. A Desedába a jegyzői tiltás miat tilos hamvakat szórni - tájékoztatott a Somogy megyei közgyűlés elnöke.

Címkék: kegyelet, hazaviszik, urna, temetés, tervezet, gazdaság