A kormány azonban januártól baleseti adót vezet be. Ennek köszönhetően akár 30%-al is nőhetnek a biztosítási díjak.

Deák Balázs 13 éve vezet. Tavaly váltott biztosítót. Olyan kategóriába esett, hogy megérte a váltás. 2000 forintot tudott negyed évente megtakarítani - mondta a KaposPontnak.

Rajta kívül még több mint 100 ezer autós vezet Somogyban. Többségük még csak érdeklődik a biztosítóknál. Győző Ferenc elmondta: kötelezőváltásban gondolkodik. Munkájához kellene venni egy kisteherautót vagy utánfutót jelenleg arról érdeklődik, hogy mennyi lenne a biztosítás díja.

A legtöbb ügyfelet egyelőre még csak ez érdekli, hogy mennyit lehet spórolni a biztosítóváltással- mondja az iroda asszisztense. A váltással akár a felére is le lehet szorítani a díjakat.

A legolcsóbb biztosítás 8 ezer forint. És ahogy megyünk lefelé 16-18 ezer forintig is felmehet. Ezen kívül új szolgáltatásokkal is várják az ügyfeleket. Kátyú, defekt és gyorshajtás biztosítást is kínálnak.

Ha egy 30 ezres bírságig kap az ügyfél büntetést, akkor nyilván az önrész fejében  kifizeti helyette a biztosító - tájékoztatott a Közlekedési Biztosító Egyesület asszisztense, Forró Istvánné.

A kötelező biztosítás igazi nyertesei idén a fiatalok és a vidékiek. Számukra idén még kedvezőbbek a díjak. A baleseti adót azonban ők sem úszhatják meg. A kormány tervei szerint januártól minden autósnak 30%-kal kell többet fizetni a biztosítóknak. Arról azonban, hogy ebből melyik biztosító mennyit épít be a kötelező díjba, még semmit nem tudni. Így nem biztos, hogy az jár a legjobban, aki azt a biztosítót választja, aki most a legolcsóbb árakat kínálja.

Címkék: biztosítók, váltás, kötelező, biztosítás, december, gazdaság