A munkakörök hierarchiája szerinti összehasonlítás egyik érdekes adata, hogy Budapesten a segédmunkát végzők átlagjövedelme magasabb, mint Békés megyében az adminisztratív alkalmazottként dolgozóké, vagy Csongrád megyében a szakképzett munkaerőként dolgozóké.

Az adminisztratív alkalmazottak Budapesten átlagosan bruttó 190 ezer forintot vihetnek haza, míg az összes többi megyében 150 ezer forint alatt van a hasonló munkakörben dolgozók jövedelemátlaga. A szakképzett műszaki végzettségűek Budapesten 325 ezer forintot kereshetnek, a lista végén található Somogy megyében pedig mindössze 192 ezer forintért dolgoznak havonta.

bérjo

Forrás: fizetesek.hu

Ha valaki középvezetőként szeretne elhelyezkedni, Budapesten átlagosan 427 ezer forintos fizetésre számíthat, Komárom-Esztergom megyében 402 ezer forintra, az összes többi megyében a 400 ezret sem közelíti meg az átlagkereset. A felsővezetők is a fővárosban vihetik haza a legmagasabb bért: 771 ezer forint az átlagjövedelem ebben a kategóriában, míg a lista utolsó helyén álló Békés megyében ennek kevesebb mint a fele, 358 ezer forint.

A fizetesek.hu munkatársai azt is megvizsgálták, mennyire „versenyké­pe-sek” a magyarországi átlagfizetések két másik ország – Csehország és Szlovákia – munkaerőpiacával összehasonlítva. Magyarországon keresnek a legkevesebbet a dolgozók bruttó 221 000 Ft átlagfizetéssel, a felmérésben vizsgált valamennyi munkakör adatai­nak összesítése szerint. Előttünk jár Szlovákia, ahol a havi bruttó átlagfizetés 238 000 forintnak megfelelő euró. Az összehasonlításban nyertes Csehországban bruttó 257 000 forintnak megfelelő cseh koronát keresnek havonta átlagosan. Első helyen állunk viszont a telekommunikációban, a gyógyszer- és vegyiparban.

Forrás: metropol.hu

Címkék: utolsók, kullog, bérek, alacsony, Somogy, gazdaság