A maximalizálás nélkül 20-120 ezer forinttal növekvő tehergépjármű kötelező biztosítási díjak számos - már eddig is nehéz helyzetben lévő - vállalkozásnak okoznának újabb, már elviselhetetlen költségnövekedést - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz közleményében.

Szükségszerűnek látszik a tervezett Baleseti Adó felső korlátjának bevezetése. A kötelező gépjármű felelősségbiztosításra tervezett + 30%-os Balesti Adó miatt ugyanis újabb jelentős tétellel növekedne a fuvarozókat terhelő költségek köre. A tervezett biztosítási adó, a gázolaj növekvő jövedéki adója és a január elsejével tervezett minimálbér emelés a szállítási költségek újabb jelentős növekedéséhez, ezen keresztül pedig általános áremelkedéshez vezetne.

A 375 ezer magyarországi tehergépjármű kötelező biztosítási díjára január 1-től rárakodó adó a kis és nagyvállalkozásokat egyaránt érintené. Egy 15 autóval rendelkező kisebb budapesti pékség esetében például a biztosítási díjak növekedése 3-400 ezer, míg egy 100 járművel rendelkező kamionflotta esetében 10 millió forint lenne évente. Ez jelentős inflációnövelő hatással járna, ezért szükségesnek látszik az adó felső korlátjának bevezetése.

A Biztosítás.hu szerint amennyiben a parlament a jelenlegi tervezetet módosítva 30 ezer forintban állapítaná meg a Baleseti Adó felső határát, akkor az adóból remélt 27 milliárdos bevétel mindössze 2 milliárd forinttal csökkenne, ami még vállalható és szükséges kompromisszum lehet a költségvetés számára. Bár az adómaximalizálás a várhatóan 7 ezer forintos átlagos adót megfizetni köteles személygépjármű tulajdonosokat közvetlenül biztosan nem érintené, az inflációcsökkentő hatáson keresztül mégis hatással lehet az autótulajdonosok jövő évi költségeire.  

Szerző: Biztositas.hu


Címkék: baleseti, ezer forint, biztosítás, adó, gazdaság