Kaposvár új kerékpárútjának nyomvonalát mutatja az alpolgármester. Az új szakasz a belvárost kötné össze az Arany János utcai kerékpárúttal.

58 millió forintról szól a pályázat, ebből 10% az önerő - mondta Kaposvár alpolgármestere, Tóth István.

Még a sétálóutcán is elkülönítenének egy részt a bicikliseknek. De a pénzből még új kerékpártárolókra is futja majd. A beruházást jövőre kezdik.

Somogyban az utóbbi években csupán 7 km-nyi bringaút készült. A kerékpáros szervezetek ezt nagyon kevésnek tartják. Muzsi Zsolt több túrát szervez nemcsak Somogyban, hanem a Balaton körül is. Ott az utak minőségét kifogásolja.  

Mucsi Zsolt, kerékpártúra szervező a KaposPontnak elmondta: "Sajnálatos módon évente többször járunk arra és azt tapasztaljuk, hogy nem fordítanak a javítására kellő figyelmet pedig azt gondolom, hogy a hazai turizmusnak jelentős hányada ide csapódna le"

Az önkormányzatok fejlesztenének, de gyakran még a 10%-os önerő kifizetése is gondot okoz. Egy km-nyi kerékpárútért, gyakran akár 30-40 millió forintot is elkérnek. Ehhez jönnek még a járulékos költségek. Kaposújlakon ezért most egy centi bicikliút sem épül.

Az elmúlt években 300 millió forintos támogatást kaptak főleg a balaton-parti települések. A legtöbbet csaknem 100 milliót, Balatonföldvár. A következő években pedig csak kerékpárút építésére összesen másfél milliárd forint értékben pályázhatnak, ha ki tudják fizetni az önerőt.

Címkék: bicikli út, biciklisek, kerékpár, gazdaság, somogy, kaposvár