Most már csak a papíralapú kitöltés, illetve a népszámlálási biztos fogadása marad. Ezeket a módszereket eddig majdnem egymillió háztartás választotta. Ez azt jelenti, hogy a válaszolók száma a népszámlálás félidejében a feléhez közelít.

A tapasztalatok szerint főleg hétvégén érnek rá a népszámlálási kérdőívekkel foglalkozni az emberek. Ugyanez a helyzet az internetes kérdéssorral is, ahol akár húsz perc alatt lehet végezni. Október első vasárnapján több mint ötvenezer kérdőívet töltöttek így ki, egy héttel később pedig már hetvenezret.

Vasárnap éjfélkor lejárt az ívek internetes kitöltésének határideje. Most már csak papíron lehet válaszolni a kérdésekre. Ha valaki erre sem hajlandó, akkor szabálysértési eljárás indulhat ellen és akár ötvenezer forintra is megbírságolhatják.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint országszerte eddig összesen hétszázezer háztartásban töltötték ki a kérdőívet az interneten, több mint egymillióan pedig papíron. Budapesten egyébként minden negyedik háztartásban az interneten válaszoltak.

A somogyiak 44 %-a töltötte már ki a népszámlálási kérdőíveket. A többségük a számlálóbiztosokkal együtt.

Csupán minden 10. lakos válaszolt az interneten keresztül. Ezzel az utolsók között található a megye. Ma éjfélig egyébként még lmeh lehet adni az adatokat a világhálón. Akik eddig nem válaszoltak, a következő hetekben a számlálóbiztos felkeresi őket.

A leggyakoribb kitöltési hibák között szerepel, hogy az iskolai végzettséget sokan nehezen tudják beírni, különösen azok, akik már régen végeztek egy adott iskolatípust és ma az adott iskolatípus más kategóriába számít bele. Sokan a munkahely tevékenységét nem jelölik meg pontosan. Sokszor föl nem tett kérdésekre válaszolnak, de van, hogy nem tudják értelmezni a kérdéseket, ezért aztán teljesen mást írnak, mint amit kellene.

Forrás: atv.hu

Címkék: stasztikai, kitöltés, hivatal, kérdőív, somogy, gazdaság