Naponta több esettel találkoznak a zálogházak. Judit a családi örökség egyik gyűrűjét hozta. Azt mondja: van amikor élelmiszerre vagy éppen a közüzemi díjakra kell a készpénz. "Van amikor számlákra. Olyan 40-50 ezer. Kb ilyesmi, amit a számlákra fizetünk" - mondta Sárközi Judit. A több százezres ékszerek azonban eddig ritkák voltak. Az utóbbi hónapokban jelentek meg. Majdnem minden nap hoznak egyet. Áruk a néhány százezertől akár a több millióig is terjedhet. A zálogház pénztárosa azt mondja: másfélszeresére nőtt a forgalmuk az elmúlt hónapokban a tavalyihoz képest. Többen a végtörlesztés miatt, milliós ékszereket  hoztak. De az is előfordult, hogy a karikagyűrűt is készpénzre váltották. "Panaszkodnak a törlesztésre. Azt mondták: ez milyen kedvező és már nem bírják fizetni. Nincs megfelelő nyugdíjuk hozzá és amihez tudnak nyúlni az az arany ékszerük, inkább beadják zálogba" - mondta Vuncs Barbara, pénztáros, Teleki Zálogház.

zálogház

A különleges ékszerek amik ha bent maradnak, nagyon hamar gazdára találnak. De nemcsak több ékszert hoznak, többet is visznek. Az arany folyamatosan növekvő ára miatt a milliós tételeket keresik egyre gyakrabban, befektetésnek veszik. "Szinte nem múlik el hét, hogy 1-2 milliós tételt ne tudnánk eladni. Sőt nem tudjuk kielégíteni a belvárosi fiúkat úgymond. Meg a Mariska nénit se mert beteszi a sufniba" - mondta Dörömböző Ferenc, ügyvezető, Korona 2010. Kft..  

Az üzletvezető azt mondja: a kis és közép vállalkozói réteg is megjelent az ügyfélkörben. Általában nekik is a hitelek kiváltására kell a pénz.

Címkék: zálog, zaci, kölcsön, ékszer, ház, gazdaság